INRIKES. Enligt polisen är prostitutionen i Helsingborg alarmerande hög och det handlar ofta om kvinnor från bland annat Nigeria och Rumänien som bjuds ut för pengar.

människohandel

Prostitutionen har ökat i Helsingborg och kvinnor bjuds ut till försäljning på de större hotellen och även i lägenheter som fungerar som bordeller. Personal på hotellen vittnar om hur flera olika män kan besöka en kvinnlig gäst under samma kväll och hotellrummet betalas ofta kontant eller med ett kreditkort i annat namn.

— Prostitution förekommer på alla större hotell i Helsingborg men även i ett antal lägenheter som fungerar som bordeller, säger polisinspektör Mathias Lööw, chef för Helsingborgspolisens fokusgrupp.

Prostitutionen sker helt öppet och på ett antal olika sidor på Internet säljs sexuella tjänster, allt från en ”snabbis” för sjuhundra kronor till en hel dag för strax över tjugo tusen. Enligt polisen finns det ett fåtal kvinnor som säljer sig självmant, men i de flesta fall rör det sig om organiserad brottslighet och människohandel.

Kvinnorna uppges vara utländska och härrör från länder som Nigeria, Rumänien, Bulgarien, Vitryssland, Ukraina och Ryssland. Nu ska man försöka stoppa sexhandeln i staden genom att polisen samarbetar med Hotellgruppen i Helsingborg, Frälsningsarmén och socialtjänsten i ett nybildat nätverk.

— Hotellpersonalen har blivit skickliga på stoppa prostituerade och sexköpare som vill checka in. Men från och med nu kommer det även att finnas en påtaglig risk att bli lagförd för brott mot sexköpslagen, säger Lööw.

Varför polisväsendet är oförmöget att gripa de prostituerades hallickar har inte framkommit.

Källa:
Polisen: ”Prostituerade finns på alla större hotell i Helsingborg”


  • Publicerad:
    2016-06-14 20:10