KULTURMARXISM.Konstnärerna” i den så kallade gruppen “Brown island” anser att den vänstervridna högskolan Konstfack är för vit och att det är något som måste åtgärdas.

”Konstnärerna” och piñatan av USA:s president Donald Trump.

En gigantisk piñata i form av USA:s president Donald Trump hänger just nu innanför dörrarna på den vänstervridna högskolan Konstfack i Stockholm. ”Verket” ingår i utställningen ”Brown island in the white sea” som pågår för tillfället.

— Det här rummet där vi har utställningen heter Vita havet, och vi är den bruna ön. Namnet blir komiskt eftersom Konstfack är så otroligt vitt, säger ”konstnären” Cassandra Lorca Macchiavelli.

Gruppen “Brown island” är en separatistisk grupp som enbart består av rasfrämlingar som vill bekämpa vad de kallar för den vita och homogena konstnärsvärlden.

— Många av oss har känt sig ensamma eller missförstådda, så det är skönt att ha en grupp där vi slipper sånt. Men det är också ett sätt att få nya människor att hitta till skolan och se att de också kan vara här, säger ”konstnären” Alejandro Montero Bravo.

Den separatistiska gruppen har mottagit bidrag från skolan för att ens kunna genomföra deras “konst” och har ifrågasatts av bland annat studentkåren som hellre ville se att gruppen ingick i en så kallad queergrupp.

Konstfacks rektor Maria Lantz vill också ersätta vita elever med elever av mörkare kulörer.

— Vi är mycket medvetna om att vi har haft svårt att nå ut till hela samhället och nu satsar vi mycket på det. Det tar tid att förändra utbildningar, det är långa cykler. Men vi vill att alla elever i gymnasiet ska veta och tänka att man kan bli designer eller konstnär, det är en demokratifråga, säger Lantz.

Källa:
Rasifierade elever kritiserar Konstfack för att vara för vitt


  • Publicerad:
    2017-03-01 07:00