POLITIK. Regeringen beslutade under måndagen att Sverige under en femårsperiod ska skicka närmare en miljard kronor i bistånd till Irak.

pengar

Idag beslutade regeringen att man återinför sitt bistånd till Irak. Detta kommer att ske under fem år och man kommer att ge bort mellan 600 miljoner och 1 miljard kronor av svenska skattepengar för att säkra ”demokrati, samhällsuppbyggnad och kvinnors rättigheter”.

2013 beslutade den förra regeringen att dra in bistånden till landet. Den rödgröna regeringen menar dock att läget förvärrats avsevärt i Irak och det är därför man väljer att återinföra biståndet.

— 10 miljoner människor är i akut behov av hjälp. Vi har sett den här dramatiska, negativa utvecklingen i Irak och därför beslutat att återinföra biståndet. Så snart det är möjligt sätts det i verket, menar Isabella Lövin som är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Detaljerna kring biståndet kommer att bestämmas under våren 2017 och organisationerna Sida och Folke Bernadotteakademin har fått i uppdrag att titta på hur pengarna ska fördelas.

Källa:
Svenskt miljardbistånd ska stärka Iraks demokrati


  • Publicerad:
    2016-12-19 20:40