POLITIK Under en pressträff idag presenterade regeringen åtgärder som de menar ska skydda Sveriges befolkning. Bland annat vill de ha en mer intensifierad inre gränskontroll.

Regeringen har tidigare meddelat att de genomför en analys av ordningslagen, som avgör om polisen kan stoppa tillstånd för bränning av koranen eller inte. Idag presenterades några åtgärder för att skydda svenska medborgare.

— Andra vill använda Sverige som en scen att för sprida hatiska budskap. Det kan både vara svenska medborgare och människor som kommer till Sverige och använder svensk yttrandefrihet för helt egna syften, säger statsminister Ulf Kristersson.

Regeringer föreslår en intensifierad inre gränskontroll som en åtgärd. Beslut kring gränskontroller ska tas under torsdagen som kommer.

— Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen, säger Kristersson. 

Under dagens pressträff lyfte även Ulf Kristersson frågan om att regeringen ser över ordningslagen. 

— Vi dras in i konflikter där våra länder där enskilda har laglig rätt att yttra. Vi tittar på möjligheten att stärka säkerheten i Danmark respektive i Sverige, säger Kristersson. Han menar att det inte handlar om att inskränka på yttrandefriheten, han säger att det istället handlar om att bredda prövningen av tillstånd för allmänna sammankomster.

Idag träder även en ny lag i kraft. Den nya lagen ger polisen ett utökat utrymme att genomföra inre utlämningskontroller som kroppsvisitation, genomsökning av fordon och en utökad kameraövervakning.