POLITIK Regeringen har nu gått ut med att de kommer att satsa mer pengar för att få bukt med gängvåldet. Bland annat Säpo kommer under nästa år att få ytterligare 180 miljoner kronor för att stärka sin operativa förmåga.

Under en pressträff på torsdagen berättade statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer att regeringen nu miljardsatsar för att stoppa gängvåldet. Anslagen på rättsväsendet ökar från 69 till 90 miljarder kronor mellan åren 2023 och 2026. 

Säkerhetspolisen får ytterligare 180 miljoner kronor under 2024. Pengarna ska användas till att stärka Säpos operativa förmåga, bland annat för att kunna öka rekryteringen och förbättra arbetet mot spionage och terrorism.

— Inget annat land i Europa upplever något liknande. De kommer inte sluta av sig själva. De kommer fortsätta tills de är inlåsta eller utkastade. Det är inte lättare eller svårare än så. Det är hämnd på hämnd, grupperingar som skiftar, som ibland ligger i kriget mot varandra och ibland bedriver inbördeskrig. Underskatta inte vidden av otryggheten det här skapar, säger Ulf Kristersson om gängvåldet.

Den ökade budgetsatsningen beräknas täcka alla de reformer, utbyggnader och lagförslag som regeringen menar krävs för att få bukt med våldet.

— För det första stärks polismyndigheten, antal polisanställda ska öka. För det andra kommer Kriminalvården behöva byggas ut kraftigt. För det tredje, Säkerhetspolisens operativa förmåga behöver anpassas till säkerhetsläget, säger Gunnar Strömmer om regeringens satsning.