POLITIK Regeringen vill bekämpa ungdomsbrottsligheten genom att införa hårdare straff för unga mellan 15 och 17 år. De vill avskaffa straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år, och vill även sänka straffmyndighetsåldern.

Regeringen planerar att skärpa straffen för unga mellan 15 och 17 år för att tackla ökande ungdomsbrottslighet. Justitieminister Gunnar Strömmer, från Moderaterna, framhåller att dagens straffrabatt för unga gärningsmän innebär att de bara får en femtedel av det straff en vuxen skulle få för samma brott.

Man ser idag en ökande trend i att kriminella nätverk allt oftare utnyttjar unga för sprängningar och skjutningar. Detta sätter press på det nuvarande systemet för att hantera ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

— De kriminella nätverken rekryterar 10-11-åringar, vapen och sprängmedel hanteras av 12-13-åringar och skjutningar utförs i flera fall av 14-15-åringar, säger Gunnar Strömmer.

I samarbete med Sverigedemokraterna har regeringen beslutat att tillsätta en utredning för att granska både straffrabatten för minderåriga gärningsmän och sänkningen av straffmyndighetsåldern från nuvarande 15 år. Strömmer poängterar att syftet inte primärt är att ”fler barn ska kastas i fängelse”, utan snarare att införa alternativa påföljder som ungdomsövervakning och ungdomstjänst, som för närvarande inte är tillgängliga för barn under 15 år, trots att de kan vara fast i kriminalitet under en längre tid.

Regeringen avser att avskaffa straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år helt. Dock är det ännu oklart hur mycket straffen kommer att skärpas för unga mellan 15 och 17 år.

— Det finns starka skäl att mildra straffrabatten när det gäller barn under 18 år. Vi vill att man ska se på den frågan, hur stor ska straffminskningen vara, säger Strömmer.

Utöver att granska straffrabatten och straffmyndighetsåldern kommer utredaren, Gunnel Lindberg, ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, även att undersöka hur Kriminalvården kan ta ett större ansvar för unga som vårdas enligt Lagen om vård av unga (LVU) på Sis-hem. En separat utredning pågår också angående möjligheten för kriminalvården att ta över ansvaret för unga kriminella genom införandet av särskilda ungdomsfängelser.

Utredaren förväntas presentera sina resultat och förslag i januari 2025.