JUDISK LOBBY När Jewish Community Relation Council kontaktade Republikanerna angående deras film om George Soros som dockmästare fann partiets ordförande den enda utvägen: Att krypa i stoftet.

Nättidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) skriver om hur det republikanska partiet i Minnesota ber om ursäkt för en video där den judiske miljardären George Soros drar i trådarna som leder till två välkända Demokratiska makthavare. Partiet hänvisar nu till att de ansvariga för filmsekvensen varit ”omedvetna om dess antisemitiska konnotationer”.

Bakgrund: Soros dockmästare i valkampanjsvideo

Det hela började med att Kim Crockett, en republikansk kandidat till posten som Minnesotas statssekreterare, i en reklamvideo för sin valkampanj skildrade den judisk-Demokratiske sittande sekreteraren samt en annan jude, en advokat engagerad i valrörelsen – som kontrollerade av Soros. Filmen visades förra helgen på Republikanernas delstatskongress.

Kanske hade partiet missat att den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League tidigare har stämplat alla skildringar i bild av George Soros föreställande en ”marionettmästare” – som grova uttryck för antisemitism.

Den initiala Republikanska reaktionen på spridda klagomål om videon var dels ett fördömande av Demokraterna för deras oförsvarliga omfamnande av vänsterradikaler – och dels en högröstad och välbekant försäkran om det Republikanska partiets oreserverade stöd till Israel.

På torsdagen kontaktade emellertid Jewish Community Relations Council (JCRC) i Minnesota och Dakota partiet. Samma dag fällde delstatens Republikanske partiordförande David Hann följande ord:

Vi förstår att användandet av rörliga bilder som skildrar Mr Soros som en marionettmästare vid vår delstatskongress har väckt oro för att materialet befäster en antisemitisk trop ... Vi vill försäkra JCRC och våra vänner i det bredare judiska samfundet att videon inte var avsedd att framkalla fientlighet mot det judiska folket.

Ordföranden framförde sedan en önskan om ”utbildningsstöd”:

Det borde inte ha hänt, vi ber om ursäkt och är nu fast beslutna att samarbeta med JCRC rörande vår personals och våra kandidaters utbildning i ämnet antisemitism.

JCRC:s chef nu nöjd

JCRC:s chef Steve Hunegs har dels i en artikel i lokaltidningen, och dels i ett officiellt uttalande i skarpa ordalag fördömt visningen av videon. Han har därvid tackat Hann och dennes motsvarighet i det Demokratiska partiet för att de båda accepterat hans erbjudande om att utbilda deras respektive partier och kampanjer i ämnet antisemitism.

Vi har kommit att inse … att antisemitism inte alltid visar sig som hat, utan ibland uppträder mer som en blind fläck” sa Hunegs i sitt uttalande.

Steve Simon, den sittande judiske statssekreteraren, som (åtminstone på rörliga bilder) blir ”tråd-dragen” av George Soros, har på en lokal judisk nyhetssajt, TC Jewfolk, beskrivit videon som ”bisarr” och ”oroande”.