FALUN. En Röda korset-medarbetare uttalade sig kritiskt om invandringens negativa effekter på den svenska arbetslösheten inför en invandrare. Detta skulle hon inte ha gjort då invandraren smygfilmade händelsen och gav filmen till lokalmedia. Uppdaterad.

En gammal kvinna har fått lämna alla sina uppdrag inom Röda korset i Falun efter att hon i ett enskilt samtal gav uttryck för sina åsikter i invandringsfrågan.

Kvinnans åsikter kan på sin höjd klassas som milt invandringskritiska åsikter. Hon sa saker som:

— Jag tycker att vi ska hjälpa er där ni är.

— Arbetslösheten blir ju inte mindre ju fler ungdomar vi tar in.

— Jag tycker att vi ska hjälpa våra ungdomar i första hand.

— Det finns mycket arbetslösa svenska ungdomar, vi har tappat en hel generation ungdomar som går arbetslösa.

— De (svenska ungdomarna, red. anm.) har inte ens råd att flytta hemifrån, de får inga egna bostäder, de får ingenting.

Hon var dock knappast en ”rasist” och argumenterade för att alla människor borde få ha det bra:

— Man ska hjälpa alla människor.

Kvinnan sa dessa saker i ett enskilt samtal med invandraren Daban Ibrahim som ställde flera ledande frågor, vilket gör att konversationen stundtals låter som ett förhör där den gamla kvinnan pressas till att förklara sina åsikter.

Ibrahim smygfilmade konversationen utan kvinnans vetskap och i efterhand har han gått med filmen till lokalmedia och sett till så att kvinnan tvingats lämna alla uppdrag inom Röda korset. Även på Facebook, där mannen kallar sig Dawan Khalil, har han lagt ut en ocensurerad version av filmen där man klart och tydligt ser hur kvinnan ser ut. På Facebbook skriver mannen:

Jag kan inte så mycket om politik, men jag lyckades filma en kvinna som jobbar på Röda Korset i Falun, kolla hur ond och skamlös,hjärtlös äckligt hon uttryckte sig! Dela gärna så alla ser!!!!!

Röda korset tar dock ställning emot kvinnan och för den näthatande invandraren.

— De här aktiva åsikterna är inte förenliga med vår värdegrund, säger Marcuz Haile, som är projektledare för Röda korsets interna arbete med värdegrundsfrågor och fortsätter:

— Vad som leder fram till situationen är lite ord mot ord. Men det vi hör på filmen är tillräckligt. Det finns inget att försvara, det är inte okej. Jag är skitledsen för det som hände.

Mer specifikt menar Haile att det är kvinnans ”vi och dom”-tänkande som han personligen stör sig på.

Istället för att försvara den kvinnliga Röda korset-medarbetaren som smygfilmats och hängts ut av Ibrahim, så kommer Röda korset i Falun nu istället att inleda ett samarbete med Ibrahim!

Källa:
Röda korset skakat av nätfilm


  • Publicerad:
    2014-04-09 15:00