FLYGFÖRBUDSZON Den republikanske senatorn har inte tagit till sig uppmaningarna till USA och Nato från Ukrainas judiske president under lördagen om att upprätta en flygförbudszon över Ukraina.

Den senaste veckan har bland annat Ukrainas judiske president Volodomyr Zelensky och ”rättighetsaktivisten” tillika förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov uppmanat Nato att införa ett flygförbud över Ukraina.

Under söndagen fastslog senatorn för Republikanerna i Florida Marco Rubio i kanalen ABC:s nyhetsmagasin This Week att genomdrivandet av ett sådant förbud skulle inleda det tredje världskriget.

Nyhetsankaret George Stephanopoulos sade:

— Du var på det där Zoom-mötet med president Zelensky igår. Är du och dina kollegor nu mer öppna för en flygförbudszon?

Rubio svarade:

— Du vet, så här är det: En flygförbudszon har blivit ett slagord. Jag är inte säker på att folk vet vad det betyder. Det innebär att man håller Nato-flygplan i luften 24 timmar om dygnet, vilket inte kan göras med mindre än att man är beredd att slå ut de luftvärnssystem som ryssarna har aktiverat i Ukraina, Ryssland och Vitryssland. En flygförbudszon innebär tredje världskriget. Jag menar att det finns många saker vi kan göra för att hjälpa Ukraina att skydda sig själv mot luftangrepp och missilattacker. Folk behöver förstå vad en flygförbudszon innebär. Det är inte bara en regel som du genomdriver och som alla måste följa. Det är beredvilligheten att skjuta ned allt ryskt flyg, vilket medför starten på det tredje världskriget.