TERRORSTATEN ISRAEL. Det är Israels fel att Mellanöstern destabiliseras, säger Rysslands ambassadör i Israel, Anatoly Viktorov. Toppanalytiker världen över anser att det blir lugnare i regionen och bättre för både Iran och Kina om Biden blir president.

Anatoly Viktorov. Foto: Ryska regeringen.

Det Israel som är problemet i Mellanöstern, inte Iran, säger Anatoly Viktorov som är Rysslands ambassadör i Israel.

Viktorov gav sin analys i en intervju med den israeliska tidningen Jerusalem Post.

— Problemet i regionen är inte iranska aktiviteter. Det är bristande förståelse mellan länder och bristande efterlevnad av FN:s resolutioner i den israel-arabiska och israel-palestinska konflikten, sade den ryske ambassadören till tidningen.

Den judiske journalisten försökte få Viktorov att gå med på att ändra sig och säga att Iran och ”deras allierade”, Hizbollah, är faktorn som destabiliserar Mellanöstern. Men Viktorov fortsatte att beskriva situationen utifrån sina egna observationer:

— Israel attackerar Hizbollah. Hizbollah attackerar inte Israel, sade ambassadören och hänvisar till Israels bombangrepp i Syrien.

Viktorov underströk också att Ryssland inte under några omständigheter kommer att godkänna några israeliska attacker i Syrien.

Han vägrade blankt att gå med på journalistens påståenden om att Iran skulle ”finansiera den shiamuslimska terrorgruppen”.

Viktorov sade också att han har sett tunnlarna från Israel till Libanon, som Hizbollah-agenter enligt den judiska staten ska ha använt för att försöka attackera Israel, vilka också FN varit och letat efter och inspekterat. Viktorov sade i intervjun att det ”inte finns några bevis för att hizbollah skapade tunnlarna.”

Efter publiceringen av intervjun kallades Viktorov upp till israeliska UD för att ”förklara sig”, då hans ”antisemitiska” uttalanden väckt ilska i den judiska terrorstaten.

Den ryska ambassaden hävdar nu att ”Viktorovs kommentarer togs ur sitt sammanhang av Jerusalem Post”, men den kommentaren är oärlig eftersom den israeliska tidningen uppenbarligen har varit noga med att ge Viktorov stort utrymme att föra sitt resonemang på ett sammanhängande sätt.

Medial uppmärksamhet av Israels destabiliserande politik
Massmedier runt om i världen har rapporterat ganska flitigt om mordet på den iranske toppfysikern Mohsen Fakhrizadeh i november, vilket i stort sett samtliga analytikerinklusive tjänstemän i amerikanska regeringen, om man ska tro fake news-producenten CNN – pekar ut Israel och deras operativa underrättelsetjänst Mossad för.

Mohsen Fakhrizadeh, mördad av Israel.

Rapporterna om hur mordet gick till har varierat kraftigt i internationella medier: från att ha handlat om en detonerad sprängladdningspreparerad buss, till att göra gällande att det skulle ha handlat om en 12-mannapatrull uppbackad av ett 50-tal personer som sköt mot Fakhrizadeh och hans män, till att det var en obemannad kulspruta styrd via satellit som mordet (eller morden) utfördes med.

Förutom att de många varierande rapporterna skapar en osäkerhet om vad som egentligen har hänt – vilket ibland är en massmedial taktik för att förvirra nyhetskonsumenter – visar själva mordet på Fakhrizadeh upp ett exempel på Israels destabilisering av Mellanöstern – som de alltså i vanlig ordning skyller andra för.

— Israel har mördat iranska kärnkraftsvetenskapsmän i minst tjugo år, så det här är inget nytt, säger doktorn i rysk historia och den geopolitiska analytikern Raphael Matthew Johnson.

— Till och med institutioner som RAND och större massmediebolag kan inte längre blunda för att detta pågår. Jag kan inte ens hålla reda på hur många mord det är. Ingen förnekar längre att det är Israel som gör det här, säger Johnson.

Den före detta amerikanske marinofficeren Scott Ritter gör bedömningen att själva attacken främst utgjorde en attack i det psykologiska kriget mot och om Iran.

En omfattande rapportering kring attacken är viktig för att denna psykologiska attack ska få högre verkningsgrad. Att rapporteringen är motstridig, stärker massmediernas roll i samma psykologiska krigföring.

Men detta israeliska terrormord på en iransk topptjänsteman – som är det mest omtalade sedan Donald Trump lät mörda den iranske generalen Quassem Soleimani i januari i år – är bara en av ett stort antal liknande israeliska mord på iranier, vilka inte får lika mycket uppmärksamhet som den i kärnkraftssammanhang numera inte längre viktiga professor Fakhrizadeh.

Ritter menar att Israel nu passar på att ”ge tydliga signaler” till USA:s tilltänkta president Joe Biden att Israels installationspresent till Biden blir att anfalla Iran militärt.

Anatoly Viktorov påpekar dock i sin intervju med Jerusalem Post att han ännu inte erkänner Biden som USA:s näste president – Viktorov kallar Joe Biden ”den eventuellt valde presidenten” och påpekar att han bara har ”utsetts till president av pressen”.

Men om Biden blir vald till president av de amerikanska elektorerna, kan Biden komma att få en lugnande effekt på situationen i Mellanöstern, menar Viktorov.

Biden kan öka stabiliteten – om Israel tillåter
Anatoly Viktorov ser dock en liten ljusning för situationen i Mellanöstern om Biden blir president. Han håller inte med den judiska tidningen om att Iran bär skulden till haveriet av kärnavtalet från 2015, JCPOA (”Joint Comprehensive Plan of Action”).

— Det första steget togs av…våra amerikanska kollegor som tyvärr bestämde sig för att bryta [kärnavtalet år 2018]. De hoppade av planen vilket tillät Iran att vidta några åtgärder som inte helt var i enlighet med den planen, vilket också är olyckligt, sade Viktorov.

Om USA återupprättar sin del av kärnavtalet med Iran, vilket Joe Biden har flaggat litet för, ”kommer det att göra många saker enklare”, sade Viktorov.

— Det kommer att kunna minska oron över Iran och tillåta iranierna att utveckla ett fredligt kärnkraftsprogram och tillåta [det internationella atomenergiorganet IAEA] att granska vad som pågår i den militära sfären, sade Viktorov.

Den indiske journalisten och författaren Shekhar Gupta – som med kapitalstarka bolag bakom sig driver den indiska nättidningen The Print – gör också bedömningen att en Joe Biden-administration kan bidra till en mer sansad Iranpolitik än den som nu bedrivs av Trump och Israel.

Men Gupta noterar också att de israeliska mordoperationer i Iran som Matthew Raphael Johnson omnämner, har genomförts oavsett vilken administration USA har haft.

”Kina hjälpte Biden vinna valet”
Bidens presidentseger välkomnas också av den kinesiske ekonomiprofessorn Di Dongsheng som under en massföreläsning i Beijing förklarade att Kina tillsammans med allierade i USA – judar med ”stor näsa”, flera medborgarskap och med permanent residensadress även i Kina – sett till så att Joe Biden skulle vinna valet.

Skälet är att Joe Biden till skillnad från Trump ”tillhör den traditionella eliten” i USA, och i den kapaciteten är mycket mer gynnsam för Kina än vad Trump har varit.

Joe och hans son Hunter Biden ägnat sig åt omfattande korruption i global skala, vilket Nordfront rapporterat. De har privat sålt viktig industriell information inklusive kärnenergiteknik, under bordet, till Kina.

Även Di Dongsheng talar om Hunter Bidens kopplingar till Kina i den för tillfället omtalade videon, som sedermera har blivit censurerad i Kina.

Men att Israel skulle acceptera att Joe Biden och hans administration minskar trycket på Iran, är tveksamt. Hoppet kan eventuellt stå till Bidens tilltänkta och nästan helt och hållet judiskt ledda administration, samt hans äregiriga vicepresident, Kamala Harris.

Besvärande för Ryssland?
Beträffande Anatoly Viktorov och hans intervju med Jerusalem Post, har det statsfinansierade ryska nyhetsbolaget RT inte rapporterat internationellt om den diplomatiska konflikten mellan Israel och Rysslands israeliska ambassad.

Att Israel vill göra det till en konflikt är uppenbart, då Viktorovs uttalanden kan vara att betrakta som antisemitiska, eftersom kritik mot israelisk politik numera på allt fler håll klassas som antisemitism.

Kanske har Viktorovs nyktra sätt att se på Israels och andra länders roller i Mellanöstern inneburit en diplomatisk förlägenhet för Ryssland.


  • Publicerad:
    2020-12-11 16:24