SVARTLISTNING Ryssland har släppt en lista över bannlysta amerikanska medborgare för evigt förvägrade inträde i landet. Bland de listade återfinns president Joe Biden och hans son Hunter.

Det ryska utrikesdepartementet publicerade på lördagen en lista över amerikanska medborgare som permanent förbjudits att resa in i Ryssland. Den svarta listan omfattar 963 personer som anklagas för anti-ryska aktiviteter.

Ministeriet skriver i ett uttalande:

Som svar på de ständigt införda antiryska sanktionerna från USA och inkommande förfrågningar om den exakta sammansättningen av vår nationella ’stopplista’, har det ryska utrikesministeriet nu publicerat en lista över amerikanska medborgare som är permanent förbjudna att resa in i Ryssland.

Många nya namn uppges ha lagts till på listan under de tre månader som förflutit sedan Ryssland inledde sin militära operation mot Ukraina. På listan figurerar till exempel USA:s president Joe Biden, hans son Hunter Biden, utrikesminister Anthony Blinken och vicepresident Kamala Harris.

I dokumentet framgår att flertalet amerikanska lagstiftare och journalister ålagts sanktioner. Vita husets tidigare pressekreterare Jen Psaki finns på listan.

Den mest ”profilerade kändisen” på den ryska svarta listan uppges vara Hollywoodskådespelaren Morgan Freeman, 84, som 2017 anklagade Moskva för att ha blandat sig i USA:s inre angelägenheter och försökt skada landets ”demokrati” i kölvattnet av Donald Trumps valseger och det så kallade Russiagate-narrativet – enligt vilket Moskva i det fördolda skulle ha stött Trumps valkampanj och en armé av ryska hackare agerat för att påverka valutgången.