RYSSLAND Företag efter företag stänger ned i Ryssland. Nu föreslås nationalisering av flera företag.

Mängder av utländska företag stänger ned sina butiker och fabriker i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Anledningen är att man vill begränsa möjligheterna för ryska medborgare att konsumera företagets produkter, och därav skapa ett inhemskt motstånd mot den ryska regeringen.

I ett uttalande från Andrey Turchak, som är högt uppsatt inom regeringspartiet Förenade Ryssland, kallar han fenomenet för ”ett krig mot ryska medborgare”. Han nämner bland annat de finska företagen Fazer, Valio och Paulig, som har lagt ned verksamheten i landet.

Förenade Ryssland föreslår nationalisering av produktionsanläggningar tillhörande de företag som har annonserat sin avgång och nedläggning av verksamheten i Ryssland under den speciella operationen i Ukraina”, skriver Turchak i uttalandet.

Detta är en extrem åtgärd, men vi kommer inte att tolerera att bli huggna i ryggen, och vi kommer att försvara vårt folk. Det här är ett verkligt krig, inte mot Ryssland i sin helhet, utan mot våra medborgare”, beskriver han sanktionerna.

Om förslaget går igenom ska fabrikerna och butikerna kunna drivas av staten och verksamheten ska kunna fortsätta.

De tre finska företagen har fram till nu haft sammanlagt cirka 3000 anställda i Ryssland, varav de flesta har varit verksamma i St. Petersburg.