UTRIKES. Som svar på krigsorganisationen Natos hot har Ryssland nu förflyttat kärnvapenkapabla robotar till enklaven Kaliningrad.

Kaliningrad markerat med mörkgrönt. CC BY-SA 3.0

Som svar på krigsorganisationen Natos hotfulla retorik och många militära övningar har Ryssland nu förflyttat robotar av typen Iskander-M – som kan bestyckas med kärnvapen – till enklaven Kaliningrad som ligger mellan Litauen och Polen. Räckvidden för robotarna är 500 kilometer.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov kommenterar att förflyttningen är en intern angelägenhet för Ryssland samt att landet inte hotar någon. Detta verkar dock inte lugna statliga SVT som gör sitt bästa för att skrämma upp svenska läsare med bland annat tal om en rysk ”koordinerad attack med ballistiska robotar och kryssningsrobotar”. SVT nämner dock inte med ett ord att Sveriges politiker röstat igenom värdlandsavtalet med Nato, som bland annat innebär att kärnvapen och Nato-trupper får placeras på svensk mark vilket i så fall kraftigt skulle öka Sveriges risk att dras in i ett möjligt krig.

Källa:
Kärnvapenkapabla robotar på plats i Kaliningrad


  • Publicerad:
    2018-02-08 20:10