MELLANÖSTERN. Ryssland agerar snabbt för att förhindra ett krig mellan Syrien och Turkiet.

Efter att Syriens armé slutit sig samman med kurdiska SDF-styrkor i syfte att stå emot den turkiska invasionen av landet kände sig Ryssland tvungna att agera för att trappa ner situationen.

Det ungefärliga geopolitiska läget idag.

Nyhetsbyrån AP rapporterar nämligen att Ryssland gått in med styrkor mellan de två parterna för att förhindra ett krig.

”Ryssland kommer inte att tillåta stridigheter” parterna emellan säger landets sändebud i Syrien, Alexander Lavrentiev.

Ryssland har under decennier varit allierade med Syriens regering och gick 2015 in i kriget på Damaskus sida mot olika islamistrebeller, däribland den sunniextremistiska terrororganisationen Islamiska staten.

Turkiet invaderade norra Syrien för en vecka sedan efter att USA – som de senaste åren samarbetat med SDF mot Islamiska staten – dragit sig ur området. Detta för att, enligt Ankaras egen utsago, slå in en kil mellan kurdiska ”terrorister” i Syrien och den av Turkiet terrorklassade gerillagruppen PKK som arbetar för kurdisk autonomi i Turkiet.

Syftet ska också ha varit att skapa möjligheter för många av de ungefär 3,5 miljoner syriska, företrädesvis arabiska, flyktingar som bor i landet att återvandra till Syrien. Ifall inte EU godkänner Turkiets agerande har landets president Recep Tayyip Erdogan hotat skicka dessa araber till Europa i stället.

Efter invasionen har enligt kurderna nära 300 000 människor drivits på flykt.

Källa:
Russia moves to fill void left by US in northern Syria


  • Publicerad:
    2019-10-15 20:00