FINLAND Lagförslag som kräver att bland annat poliser och officerare ska ha haft medborgarskap från födseln väcker kritik. Enligt en värdekonservativ sannfinländare är idén ”ren nazism”.

Riksdagsledamoten Jari Kinnunen från finländska Samlingspartiet, kom på måndagen med ett lagförslag som skulle hindra ”finländare” som inte varit medborgare sedan födseln att utnämnas till befattningar som anses viktiga för statens säkerhet. Förslaget blev dock kortlivat då Kinnunen på tisdagen fick dra tillbaka det efter att han fått ett telefonsamtal från partikollegan samt gruppordföranden Kai Mykkänen.

Samtidigt reagerar det invandringskritiska partiet Sannfinländarna starkt mot förslaget och kallar det för ”nazism”. Partiets representanter, bögen Sebastian Tynkkynen och Elisaveta Siira skrädde inte orden när de hörde om lagförslaget, vilket finländska Partisaani rapporterat om.

Twitter använder Siira till och med folkutbytet som ett motargument och anklagar samtidigt Kinnunen för ”ren nazism”.

”Om vi tänker rationellt kommer det inte att finnas så många infödda finländare i framtiden som det finns nu. Världen förändras och allt fler föds i vårt land som halvfinländare. Detta lagstiftningsinitiativ är ren nazism. Skamligt”, skriver hon.

Den andra sannfinländska kritikern Tynkkynen, som har smitit från den obligatoriska militärtjänsten i Finland och lever med en svart man från Mocambique, skriver i en tweet:

Det var bra att det lagstiftningsinitiativ som skulle ha infört ett nationalitetskrav för att arbeta inom polisen drogs tillbaka från riksdagen. I höga säkerhetspositioner är begränsningen av dubbelt medborgarskap bra. Men att någon som adopterades till Finland vid 2 års ålder inte kunde jobba som polis? Gör om, gör rätt.

Kinnunen säger till Iltalehti att han drog tillbaka lagförslaget på eget initiativ och att han inte har blivit pressad, telefonsamtalet till trots. Vidare säger han något motsägelsefullt att ämnet enligt honom bör fortsätta diskuteras.