FINLAND. Tidigare sannfinländare har bildat föreningen ”blåsvart” som man avser ombilda till politiskt parti. Grupperingens namn har hämtats från fascistiska IKLs ungdomsförbund.

Piia Kattelus-Kilpeläinen, poserar med en ”Blå-Svarta”-tröja. Foto: Twitter, (beskuret).

Före detta medlemmar i Sannfinländarna registrerade i december förra året en förening med namnet Sinimusta (”blåsvart”).

Det är samma namn som ungdomsförbundet tillhörande fascistiska Isänmaallinen kansanliike (IKL), eller Fosterländska Folkrörelsen, hade.

Nyhetsbyrån Uutisuomalainen rapporterar att föreningen nu inlett ihopsamlandet av de 5000 namnunderskrifter som krävs för att man ska få registrera sig som ett politiskt parti i Finland.

Föreningen, som av dess medlemmar beskrivs som nationalistisk, hyser många tidigare medlemmar i Sannfinländarna.

Bland dessa finns en del som lämnade partiets ungdomsavdelning sedan denna upplösts efter en schism rörande vissa etnonationalistiska medlemmar.

I föreningen finns personer som haft ledande ställning i sannfinländsk politik, inklusive Terhi Kiemunki, som – betonar man med eftertryck i mainstreammedier – 2016 dömdes för brottet ”hets mot folkgrupp”.

Hon kandiderade samma år i kommunvalen som en politiskt vilde på Sannfinländarnas lista, och fick en reservplats i fullmäktige efter att ha erhållit 348 röster.

”Blåsvart” – en fascistisk rörelse under mellankrigsåren
Domännamnet som associeras med det nya partiet registrerades på onsdagen av ett företag sammanknippat med Piia Kattelus-Kilpeläinen, en sannfinländsk kommunpolitiker och polis från Seinäjoki.

Kattelus-Kilpeläinen är, påpekar Svenska Yle, för närvarande ”under utredning” av sin arbetsgivare för ett inlägg på sociala medier, där hon klädd i svart och blått svingar en yxa.

Anledningen till att den nya föreningen väcker uppståndelse, är att den delar namn med ett gammalt fascistiskt ungdomsförbund, som kallades ”De blå-svarta”. Ungdomsförbundet tillhörde sedermera det fascistiska partiet IKL.

IKL hade riksdagsledamöter och satt stundtals även i regeringen – fram till att partiet 1944 förbjöds som en del av Finlands vapenstilleståndsavtal med Sovjetunionen.

”Logisk utveckling”
Vesa Vares, professor i samtidshistoria vid Helsingfors Universitet, kommenterar till Yle Nyheter att det faktum att denna nya grupp plötsligt dök upp ”inte är förvånande, då de behöver en bas utan kopplingar till Sannfinländarna” – som nu försöker bli ”mer accepterade i andra partiers ögon”.

Enligt Vares har Sannfinländarna tidigare varit ”politisk hemvist för extremister och för dem som inte haft något annat alternativ”. Han fortsätter:

De [sannfinländarna] har varit motvilliga att kritisera dem, eftersom man varit mån om att behålla deras röster.

Vares tillägger emellertid att han tror att gruppen på grund av sitt förflutna kommer att finna det svårt att samla ihop de 5000 underskrifter som krävs för att bli ett politiskt parti.

De blåsvarta var IKL:s ungdomsorganisation och då IKL gällde för att vara ett fascistparti på 1930-talet, och har fortsatt göra det, måste grundarna veta att de nu kommer att anklagas för att vara fascister”, menar Vares, och avslutar:

Trots detta har de valt att använda det namnet. Var och en kan dra åtminstone några slutsatser av det, även fast det återstår att se hur deras partiprogram kommer att se ut.


  • Publicerad:
    2021-01-14 17:25