UTRIKES. Shariadiktaturen Saudiarabien går nu ut och hävdar att de ska börja verka för en ”moderat och öppen” islam.

Den USA-allierade wahhabistiska och shariadominerade oljestaten Saudiarabien hävdar nu att de ska börja verka för en ”moderat och öppen islam”. Detta enligt kronprinsen Mohammed bin Salman som kommit att bli ett ansikte utåt för det ”nya Saudiarabien”.

— Vi återvänder till det vi var tidigare – ett land med moderat islam som är öppen för alla religioner och mot världen. Vi tänker inte tillbringa de kommande 30 åren av våra liv med att ägna oss åt destruktiva idéer. Vi kommer att förgöra dem i dag, sa kronprinsen som också lovade att göra slut på extremism.

Saudiarabien har dock av både europeiska invandringskritiker och sina grannländer i Mellanöstern anklagats för att sprida religiös extremism runt om i världen. Wikileaks hävdar till och med att de direkt understött terrorgruppen Islamiska staten.

Huruvida detta nu kommer att ändras återstår att se. Klart är dock att landet fortfarande är mycket konservativt i många avseenden. Även om kvinnor nyligt tillåtits att köra bil kan de till exempel inte själva öppna bankkonto eller resa med sina barn.

Källor:
Saudiarabien kungör ny syn på islam
Nu får kvinnor köra bil – här är allt annat de inte får göra


  • Publicerad:
    2017-10-24 19:20