POLITIK. Ett hundratal personer har anmält Sverigedemokraternas flygblad som delades ut i Grekland till Justitieombudsmannen.

Welcome_sweden

Nyligen började Sverigedemokraterna att dela ut flygblad på den grekiska ön Lesbos. På flygbladet menar man bland annat att det man har hört om Sverige inte är sant och man försöker på så sätt avskräcka främlingar från att resa hit. Flygbladet är undertecknat med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och det svenska folket. Det sistnämnda har lyckats reta upp ett antal personer i landet som anmält flygbladet till Justitieombudsmannen.

— Jag känner mig så fruktansvärt rasande över att de har mage att använda sig av hela svenska folket som undertecknare, säger 70-åriga Birgitta Hult som är en av de som anmält flygbladet.

Hon har även skickat ett mejl till SD:s partiledare Jimmie Åkesson där hon uppmanar honom att trycka ”förutom Birgitta Hult” på flygbladen.

–Det är ju med viss ironi naturligtvis. Men det är ett sätt att ställa det på sin spets. Jag vill inte att de ska använda svenska folket i detta… De kallar sig Sverigevänner, men de drar ner Sverige i smutsen, menar hon.

Justitieombudsmannen hade vid 14-tiden idag tagit emot 128 anmälningar mot flygbladet, men man har inte tänkt att gå vidare med ärendet.

— Vi utövar tillsyn över myndigheter och deras tjänstemän. Vi har inget mandat att utreda politiska partier, säger Anders Jansson som är presskontakt på JO.

På en facebookgrupp som kallar sig för ”Nu stämmer vi SD” har man lyckats samla runt tretusen anhängare och man har som mål att stämma SD nu när JO inte är intresserad av fallet. Men även det kommer att gå i stöpet menar experter på juridik.

— Det är svårt att väcka talan i ett sådant här område som är grundlagsreglerat. Vi har en väldigt långtgående yttrandefrihet i Sverige, säger Alexandra Sackemark som är adjunkt i civilrätt på Stockholms universitet.

Vidare menar hon att det inte finns ett brottsoffer och att ”svenska folket” inte är ett skyddat kollektiv.

— Rent krasst har jag svårt att se hur man skulle kunna ringa in ett offer för det påstådda brottet. Vem har lidit?

Källa:
Över 100 personer har anmält SD-flygbladen


  • Publicerad:
    2015-11-10 17:50