SERBIEN Den sittande presidenten Aleksandar Vucic ser ut att få 59 procent av rösterna från söndagens val. Därmed behövs inte en andra omgång i det serbiska presidentvalet.

Under söndagskvällen valde den sittande serbiske presidenten Aleksandar Vucic att utropa sig som segrare i presidentvalet. Detta då det stod klart att han kammat hem 59 procent av rösterna.

— Jag är djupt tacksam till de serbiska medborgarna. Jag är oändligt stolt och oändligt lycklig, sa Vucic under sitt segertal.

Eftersom Vucic under valets första omgång fått en majoritet av rösterna kommer inte en andra omgång att behöva hållas.

Vucics parti, det nationalkonservativa Progressiva partiet, ser dock inte ut att vinna majoritet i parlamentet med cirka 43 procent av rösterna. Man förväntas nu därför bilda allians med sina tidigare samarbetspartners Socialistpartiet för att säkra en majoritet.

Under sitt segertal lovade Vucic bland annat att Serbien även fortsätt ska ha vänskapliga relationer med Ryssland och Kina. Serbien har ambitioner att ansluta sig till EU, men har vägrat att delta i unionens hårda sanktioner mot Ryssland, som Serbien har starka historiska band till.

Den serbiska oppositionen, Enad serbisk seger, har krävt en hårdare linje mot Moskva och lyckades endast ta hem cirka 13 procent av rösterna. Man har nu anklagat valet för flertalet misstänkta fall av valfusk.

Enligt den statliga valkommissionen har dock inte större oegentligheter kunnat rapporteras.

De officiella siffrorna från valet förväntas kunna presenteras under måndagen.

Samtidigt segrade under söndagen nationalkonservativa Fidesz i det ungerska valet. Premiärminister Viktor Orbán har likt sin serbiske kollega Vucic valt en mer återhållsam linje gentemot Ryssland och lyckades trots detta säkra en betryggande majoritet för sitt parti.