MEDIA. Svenska filminstitutet anser att det finns för lite mångfald och för många svenskar i svensk barnfilm. Nu kommer man att mångfaldssatsa och tar hjälp av vänsterprofil.


Sune i fjällen – en publiksuccé som tydligen är för vit och svensk.

Ord som ”kvalitet”, ”samtidsrelevans” och ”nytänkande” uppges vara det som kommer att prägla svensk barnfilm i framtiden när man börjar arbeta efter en ny handlingsplan. Det tillkännagav Svenska filminstitutet vid barnfilmsfestivalen BUFF.

Man har även anställt vänsterprofilen Suzanne Osten som ”barnfilmsambassadör” och nu ska hon hjälpa svensk barnfilm att bli mer mångkulturell. Malena Janson, redaktör för Film i skolan på SFI, menar att svensk barnfilm handlar för mycket om hur det är att vara vit svensk och för lite om hur det är att vara en brun främling.

— Vi vill nå ut till flera. Jag har inget emot Sune och det är bra att folk ser svensk film överhuvudtaget. Men det är viktigt att det finns mångfald och att det görs angelägen film som handlar om hur det är vara barn i Sverige idag. Det handlar aldrig om hur det är att vara icke-vit och inte tillhöra medelklassen, säger hon.

Källa:
Ny plan för mångfald i svensk barnfilm


  • Publicerad:
    2015-03-16 20:00