INRIKES. Spårare på Flashback, som används för annonsering, samlar in en massa uppgifter om användare enligt sajten Sigmag.

Åsiktskorridoren på Flashback må bara bredare än samhället i övrigt, men det kommer till ett pris. Detta enligt sajten Sigmag som skriver att Flashback använder sig av spårare för att samla information om sina besökare, för att tjäna pengar på annonser.

Spåraren, som ligger inbyggd i Flashbacks kod, ska samla in och registrera en lång rad uppgifter om användarna enligt Sigmag. Dessa uppges vara användarnas besöksvanor, IP-adress, namn, adress, telefonnummer, e-postadress, ålder, kön, inkomst, civilstånd, yrke, etnicitet, utbildning och intressen.

Många har sökt sig till Flashback på grund av att man upplever trygghet tack vare den anonymitet som råder där. Men helt anonym kanske man inte är, menar Sigmag.

Förutom att lagra information om användare kan också sökningar i webbläsaren, utanför Flashback, registreras av reklam-spåraren och säljas till aktörer inom annonsbranschen. Det kan innebära att en risk finns för att uppgifter hamnar i orätta händer och kan kopplas ihop med enskilda personer.

Då användare redan accepterat Flashbacks användaravtal och användandet av vissa kakor kan det vara svårt att skydda sig, men en metod ska vara att använda sig av en brandvägg som inte släpper igenom alla uppgifter. Även blockering av spåraren och användandet av VPN-tunnel pekas ut som alternativ.


  • Publicerad:
    2021-05-06 23:45