SVERIGE. Juden Olle Wästberg utmålar SD som ett hot mot demokratin och varnar för att skolan skulle lära svenskar självkänsla.

Olle Wästberg: Foto: Magnus Norden

Olle Wästberg, förr Hirsch, har haft många maktpositioner genom åren. Han har bland annat varit chefredaktör för Expressen, riksdagsledamot, statssekreterare och diplomat. När Sverige blev en mångkultur var han en av debattörerna som gjorde det möjligt. Av Expressen beskrivs han som ”liberal nestor” men i själva verket är det sionismen och den judiska staten Israel han har kämpat för under alla år.

Wästberg vill dock inte se någon tillkomst av en svensk stat, vilket framgår i en intervju av Jonna Sima på Aftonbladet. I intervjun varnar Wästberg Liberalerna för att samarbeta med Sverigedemokraterna och hotar att lämna partiet. Detta eftersom Sverigedemokraterna är ett ”hot mot demokratin”.

— Det finns en oro inför framtiden, vi har en utveckling i hela Europa där högerpopulister har stärkts de senaste valen. Vi ser en liknande utveckling även i Sverige, där M och KD men även Nyamko Sabuni har öppnat upp för SD på ett oroande sätt, säger han.

Jonna Sima fyller i och menar att Wästberg under samtalet uttalat farhågor om att skolan i framtiden skulle lära svenskar om sin egen identitet.

”Även skolan skulle kunna bli en måltavla, menar Olle Wästberg, och säger att partiet sannolikt skulle driva på för en mer nationalistisk läroplan.”

Wästberg är aktuell med en ny bok där han varnar för högerpopulismens framfart.

”Med den ställer han sig i den rad av författare, som Anne Appelbaum, Masha Gessen, Madeleine Albright med flera, som har varnat för den nya auktoritära högerpopulismens  framväxt och för att borgerliga partier försöker rida på tigerns rygg”, skriver Jonna Sima.

Noterbart är att de namn som Jonna Sima nämner samtliga är av judisk börd. Det tycks därför spela mindre roll att SD-toppar som Björn Söder bedyrar sin lojalitet till den judiska staten Israel, judisk makt-rörelsen kommer ändå se på dem med skepsis.

I intervjun uppger Wästberg att han inte blev folkparist på grund av klassiska liberala värderingar utan för att Folkpartiet var för öppen invandring till Sverige och mot en vit stat i Sydafrika.


  • Publicerad:
    2021-05-19 13:20