FRÄMLINGSINVASIONEN. Kommuner som Lund och Lomma i Skåne tvingas på fler ”flyktingar” än vad de kan inhysa i bostäder. Lösningen på problemet är att köpa dyra fastigheter eller bygga nya och skänka dem åt främlingarna.

Bosättningslagen kräver av kommuner att ordna bostäder åt invandrande ”flyktingar”. Tillfälliga lösningar som hotellboenden utanför den egna kommunen är mycket dyra. Därför köper kommuner upp bostäder att ge till invandrarna för att sänka de löpande kostnaderna.

Lagen gör också att invandrare får förtur till boenden i många kommuner i hela landet, samtidigt som svenskar aldrig garanteras boende.

65 000 kr i månaden för en invandrarfamilj
Nabeel Al Ammari och hans familj bestående av en hustru och fyra barn är inhysta på hotell på Lomma kommuns skattebetalares bekostnad. Det kostar 360 kronor per person och dygn. Det innebär att för enbart familjen al Ammari betalar kommunen 65 000 i boendekostnad per månad.

Att placera folk på hotell utanför kommunen är en väldigt dålig och dyr lösning, säger moderaten Robert Wenglén som är kommunstyrelsens ordförande i Lomma.

Antalet nyanlända som bland andra Lomma kommun måste ta emot enligt bosättningslagen ökar hela tiden.

Det är en oerhörd påfrestning på vår organisation i många avseenden, säger Wenglén.

För att pressa kostnaderna köper Lomma kommun Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Gårdshotellet ska bli bostäder som skänks åt ett fyrtiotal invandrare ska kunna flytta in redan i januari.

Jag tycker det är en fantastiskt bra lösning. Det innebär att vi kan plocka hem [sic] dem som bor på hotell. Familjerna kan flytta rakt in på Borgeby gårdshotellet. Det är möjligt att vi kommer att göra något smärre justeringar men byggnaden är i gott skick, säger moderaten Wenglén.

Lund har det värst i Skåne
Flest ”flyktingar” i Skåne som placeras med bosättningslagen som stöd finns i Lunds kommun, en situation som kommer att fortsätta även under nästa år.

För att lösa problemet låter kommunen Riksbyggen bygga 16 parhus i den lilla orten Genarp sydost om Lund, som ska ge 32 hyresrätter åt invandrare. Byggstart blir nu i höst och ”flyktingarna” ska få flytta in under nästa år.

Sara van Lunteren som är chef för Serviceförvaltningens bostadsavdelning på Lunds kommun är nöjd med lösningen i Genarp. Efter att ha bott i de betalda lägenheterna under fem år är tanken att invandrarna själv ska få överta förstahandskontrakten.

Hade jag fått önska hade vi så klart placerat nyanlända överallt och inte på en plats. Vi är medvetna om att det inte är optimalt men vi har inte något val. Tanken är också att det på sikt ska bli ett integrerat område, säger Sara van Lunteren.

Källa:
Nyanländ familj bor på hotell för 65 000 kronor i månaden


  • Publicerad:
    2018-10-16 10:00