INRIKES. En man som sköt en kvinna till döds i Västervik i oktober frias nu för mord. Han döms istället för grovt vållande till annans död, trots att han träffade kvinnan i pannan. 

Genrebild. Foto: Piqsels (Public Domain).

Rättegången mot den man som i oktober förra året sköt ihjäl en kvinna i en lägenhet i Västervik är nu avslutad. Tingsrätten beslutade att fria mannen för mord och dömer honom istället till grovt vållande till annans död. Straffet blir 6 år och 4 månaders fängelse, skriver SVT Nyheter.

Den åtalade mannen har erkänt att han sköt kvinnan i huvudet, samtidigt menar han att han inte hade uppsåt till att döda kvinnan. Han berättar i rättegången att han tryckte på avtryckaren för att kolla om pistolen var säkrad, varpå ett skott avlossades och träffade kvinnan mitt i pannan.

Det beskrivs som ”högst osannolikt” att skottet skulle ha träffat där det gjorde om inte mannen aktivt hade siktat mot kvinnans huvud. Mannen hade en relation med brottsoffret och har tidigare varit våldsam mot henne. Bara dagar innan hon blev skjuten hade kvinnan sms:at mannen om att hon ville avsluta relationen.

Mannen larmade själv till 112 där han ska ha varit mycket upprörd över vad han hade gjort. Eftersom han menade att han bara skulle kontrollera om vapnet var säkrat, kunde man inte bevisa om han dödade kvinnan med uppsåt. Därför döms han till grovt vållande till annans död istället för mord.

— Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga. Jag ska analysera domen noggrant innan jag fattar beslut i den delen, säger åklagaren Linda Caneus.


  • Publicerad:
    2020-05-29 17:40