UTRIKES. Tidigare under veckan begick den kroatiske befälhavaren Slobodan Praljak självmord under ”krigsförbrytartribunalen” i Haag.

Som Nordfront tidigare rapporterat begick den 72-årige kroatiske befälhavaren Slobodan Praljak självmord i ” krigsförbrytartribunalen” i Haag. Självmordet inträffade i samband med att Praljak fälldes för påstådda krigsbrott under inbördeskriget i det forna Jugoslavien.

Den obduktion som utförts på Praljaks kropp visar nu att den lilla flaska han förtärde innehöll cyanid. Nu inleder nederländska myndigheter en undersökning om hur giftet smugglats in i rättssalen.

Enligt Parlajaks försvarsadvokat Peter Robinson förstår han inte hur hans klient har kunnat få tag på giftet.

— Vi går igenom två säkerhetskontroller innan vi får se de häktade. Två metalldetektorer, du kan inte ens föra in dricksvatten eller cola. Allt undersöks innan du tillåts gå in, säger Robinson.

Cyanid är ett mycket giftigt ämne som snabbt dödar en person som fått i sig en tillräcklig mängd av giftet. Enkelt förklarat är den dödliga bieffekten av cyanidintag att det hindrar kroppen från att använda syre. Ämnet är naturligt och finns bland annat i en hel del grödor som man äter, men i så små mängder att de inte är farliga. Exempelvis innehåller äppelfrön och mandlar små mängder av cyanid.

Källor:
Slobodan Praljak suicide: War criminal ’took cyanide’ in Hague court
War criminal Slobodan Praljak died of cyanide poisoning, Dutch prosecutors say
Sotarikostuomitun kroaattikomentajan myrkky selvisi – otti syanidia


  • Publicerad:
    2017-12-02 13:00