INRIKES 17 av 21 regioner i landet har nu återigen krav på munskydd inom sjukvården. En 30-procentig ökning av covid-19 anges som orsak.

Allt fler regioner i Sverige har återinfört krav på munskydd inom sjukvården, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att man vill ”bromsa den ökande smittspridningen av covid-19”, som sägs ha ökat med 30 procent varje vecka de senaste fyra veckorna.

Det är två så kallade undervarianter till omikron som kallas BA.4 och BA.5 som sprids just nu, enligt Ekot. Omikron har tidigare ansetts som så ofarligt att många länder helt avvecklade alla covid-restriktioner.

— Det är ju för att minska risken för överföring av smitta till patienter och vårdtagare men även förstås mellan personal, säger smittskyddsläkaren Hans Bohman på Region Västernorrland, som nyligen återinfört kravet.

I majoriteten av regionerna som återinfört kravet är direktiven att munskydd ska användas i patientnära arbete eller när finns misstänkt smitta på avdelningen. Men i Region Västernorrland går man ännu längre.

— Man ska ha munskydd när man arbetar med patienter, men även när man har ronder och patientkonferenser och sånt när personal träffas, säger Hans Bohman till Ekot.

Enligt Bohman är det vanligt att covid-19 sprids mellan personal.