1984. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman har meddelat att partiet vill införa förbud mot oregistrerade kontantkort för mobiltelefoner. Tanken är att förhindra att människor kommunicerar med varandra anonymt.

Den avskedade inrikesministern och numera socialdemokratiska gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman menar att det är fel med anonym kommunikation via mobiltelefon.

Idag kan man i Sverige köpa ett kontantkort utan att registrera sig eller visa upp legitimation. Detta vill nu Socialdemokraterna ändra på.

— I dag är det så att kriminella och även terrorister använder sig av ett stort antal mobiltelefoner och kontantkort som de sedan byter. Det gör att de är anonyma när de kommunicerar med varandra. Här tar du bort den möjligheten, säger Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Tanken är att Säpo lättare ska kunna identifiera, spåra, avlyssna och positionera medborgare. När TT frågar Ygeman om det inte skulle kunna kringgås med hjälp av falska personuppgifter svarar han:

— Den möjligheten finns naturligtvis men vi behöver se till att vi har en bra kontroll över id-uppgifter och id-kort. Jag tror i framtiden att vi kommer att behöva kunna spärra identitetskort också.

Socialdemokraterna vill vidta ytterligare åtgärder för att förslaget inte ska kunna kringgås, nämligen att roaming för icke-registrerade utländska kontantkort förbjuds i Sverige. Förslaget kommer från det socialdemokratiska partiet, och inte från regeringen, men man tycks åtminstone få stöd från riksdagens näst största parti Moderaterna.

— Vi moderater förbereder ett sådant här förslag just nu. Jag tycker det behövs för vi måste med alla tillgängliga medel bekämpa terrorism. Det vore positivt om regeringen kunde lägga fram ett sådant här förslag, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

Källor:
S vill förbjuda oregistrerade kontantkort
S-förslag: Förbjud oregistrerade kontantkort till mobiler


  • Publicerad:
    2018-01-13 11:00