DEMOKRATI. En rasfrämmande socialdemokratisk politiker åtalas för att hon rev ned SD-valaffischer inför valet. Förra ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, kungör att ”oavsett politisk åsikt så ska man behandlas med respekt, det är ett grundfundament i vårt demokratiska samhälle samt i Socialdemokraterna”.

En socialdemokratisk politiker åtalas för att ha rivit ner ett flertal av Sverigedemokraternas affischer i Sundbyberg innan valet i höstas. Kvinnan satt före valet i en närliggande kommuns fullmäktige. Men hon har inte längre några politiska uppdrag.

Sverigedemokraternas gruppledare i Sundbyberg, Gary Aelius, och en anonym bekant till honom såg hur två kvinnor stod på stegar längs Rissneleden i Sundbyberg och drog ned SD:s valaffischer.

Kvinnorna anmäldes till polisen. De fotograferade även kvinnorna och lämnade bilderna till polisen. Nu har den ena av kvinnorna identifierats med hjälp av dem.

På väg för att göra valsabotage mot Sverigedemokraterna.

Innan valet satt hon som ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i en annan kommun i länet. Efter valet har hon inte längre några politiska uppdrag för partiet i den kommunen.

— Jag tycker att det är jättebra att samhället visar att det inte är acceptabelt att sabotera för demokratin på det här viset, säger Gary Aelius. Många av hans partis valaffischer utsattes för vandalism inför valet i höstas.

— Att man tycker att det är helt okej att plocka ned SD:s affischer visar att man själv inte bryr sig om samhället. Annars skulle man göra det i lönndom och inte helt öppet som nu, säger han med adress till den åtalade socialdemokraten.

Den åtalade kvinnan nekar till brottet men säger också i polisförhör att hon inte anser det vara något brott att plocka ner SD:s affischer:

— Sverigedemokraterna SD är rasistiskt och nazistisk propaganda. Jag har inte tagit ned några plakat, sade kvinnan i polisförhör.

Kvinnan skyller också det inträffade på sin väninna. Själv tog hon inte ned några valaffischer, utan skulle bara sätta upp Socialdemokraternas på samma plats. Det var istället väninnan – en politiker från Storbritannien – som skulle ha rivit ned SD-affischerna.

”Oavsett politisk åsikt ska man behandlas med respekt”

Den före detta ministern för högre utbildning och forskning, socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson, skriver i ett e-post till lokaltidningen Mitt i Sundbyberg att den åtalade partikamratens handling är ”oacceptabel och inte förenlig med Socialdemokraternas demokratiska värderingar”.

Alla politiska partier ska ha lika möjlighet att delta i det offentliga samtalet. Där bär de politiska partierna ett stort ansvar i att försvara och respektera de grundläggande demokratiska värderingarna”, skriver Hellmark Knutsson i sitt brev till Mitt i, som ställer frågan vad Socialdemokraterna har för policy hur man ska hantera andra partier vars åsikter man inte själv håller med om.

Oavsett politisk åsikt så ska man behandlas med respekt, det är ett grundfundament i vårt demokratiska samhälle samt i Socialdemokraterna”, skriver Helene Hellmark Knutsson i sitt uttalande.

Källa:
S-politiker ska ha rivit ner SD:s valaffischer


  • Publicerad:
    2019-03-07 16:05