VALFUSK. Den kvinna i Boden som öppet skröt om att hon stulit valsedlar från bland annat Nordiska motståndsrörelsen polisanmäldes för tilltaget. Nu meddelar dock kammaråklagare Klara Dahlström att förundersökningen läggs ner eftersom brott inte kan styrkas.

Sara Wendt kunde identifierats i och med att hon skröt om sin stöld av valsedlar på sociala medier.

Nordfront har tidigare skrivit om hur bodensaren Sara Wendt skröt på sociala medier om hur hon på valdagen stulit valsedlar från Nordiska motståndsrörelsen, Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna – komplett med bilder på sitt byte. Valsedlarna kom från två olika vallokaler i kommunen, men eftersom stölden upptäcktes snabbt kunde valsedlarna snabbt ersättas.

Wendt kom senare att be om ursäkt på sociala medier, och enligt uppgifter till Nordfront har hon fått utså sådan kritik av omgivningen att hon känt sig tvingad att lämna Boden.

Hon blev dessutom polisanmäld och en förundersökning om otillbörligt verkande vid röstning inleddes.

Nu rapporterar dock NSD om att kammaråklagare Klara Dahlström har lagt ned ärendet, med motiveringen att brott inte kan styrkas.

— Jag kan bara hänvisa till mitt beslut, eftersom det är en nedlagd förundersökning så kan jag inte lämna ut några uppgifter i förundersökningen. Det är fortfarande förundersökningssekretess på de uppgifterna, säger Klara Dahlström.

Dahlström menar att det inte är förbjudet i sig att ta med sig valsedlar från en vallokal. Det är bara ifall man kan bevisa att agerandet påverkat själva röstningen som man kan döma någon, och eftersom åklagaren i det här fallet inte tror sig kunna bevisa det väljer hon att inte gå vidare.

Bernt Drugge (SD) säger till NSD att han är mycket besviken på att förundersökningen läggs ner, eftersom agerandet enligt honom var odemokratiskt – oavsett resultatet.

— Det är en annan femma. Hon har ju gjort ett fel. Det är som att köra för fort, men klara sig för att man inte varit inblandad i en olycka. Det är ju uppenbart att hon gjort det eftersom hon skrev på Instagram om det. Hon har ju erkänt. Det här var synd, jag är besviken, säger Bernt Drugge.

Nordiska motståndsrörelsens kampanjansvarige under valrörelsen i Boden, Simon Holmqvist, kommenterar:

— Inte för att jag förväntar mig något alls av systemet, men sverigedemokraten [Drugge. reds. anm.] har en poäng: Det är inte resultatet som bör vara det viktiga utan själva principen. Till nästa val vet alla batikhäxor, trotskister, dreads-samer och annat löst folk att det är fritt fram att stjäla valsedlar. Om alla bara stjäl några sedlar var så går det inte att bevisa att den enskilda handlingen påverkar omröstningen.

— Men det är inga problem. Till nästa val dubblerar vi bara vaktstyrkorna vid varje vallokal, till systemets stora glädje, fortsätter Holmqvist.

Källa:
Undersökning om valfusk läggs ned


  • Publicerad:
    2018-11-05 07:00