INRIKES. Staten lanserar nu Hatomaten, som syftar till att kartlägga tankebrott på nätet.

Nu lanserar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i samarbete med Polismyndigheten och Uppsala universitet Hatomaten som är en del av ett forskningsprojekt för att upptäcka så kallat näthat, ett begrepp som innefattar allt från rena hot och grova kränkningar till avvikande politiska åsikter.

Det så kallade ”näthatet” är något som enligt forskarna som ligger bakom projektet ett hot mot det fria ordet:

— Ett internet präglat av hat försvårar meningsfull kommunikation och hotar även det fria ordet genom att skrämma individer till tystnad, säger Nazar Akrami, som är forskare på Uppsala universitet.

För att komma till rätta med detta vill man att allmänheten skickar in exempel på ”näthat”, så att man ska kunna utveckla algoritmer för automatisk igenkänning:

— Genom att be om hjälp av dem som utsätts för hatfulla kommentarer hoppas vi kunna samla in mer träningsdata och på så sätt utveckla bättre algoritmer, säger Johan Fernquist, som är forskare på FOI.

Den som vill vara med och ”skydda det demokratiska samhället” uppmanas skicka in exempel på ”näthat” till Hatomaten. Enligt Vladimir, verksamhetsansvarig på en rysk trollfabrik, arbetar man redan på högtryck med att skicka in antinordiska uttalanden från folkfientliga politiker och makthavare.

Källa:
Ta hatet till en digital robot


  • Publicerad:
    2019-05-05 23:45