INRIKES. Efter den enorma hetsen kring de ”förtryckande” statyerna i den amerikanska södern kräver nu en Expressen-krönikör att Kungliga slottets ”våldtäktsstatyer” ska plockas ned.

Inspirerad av den amerikanska vänsterns framgångar med att få statyer föreställande sydstatsgeneraler nedrivna vädrar nu Expressen morgonluft. I en text som publicerades under måndagen tar krönikören Lars Lindström sikte på Kungliga slottets statyer som ingår i den så kallade Enleveringsgruppen:

Kvinnan försöker vrida sig ur mannens hårda grepp, han håller fast henne runt midjan, med ena handen under det nakna bröstet och den andra på stjärten. Kungliga slottet i Stockholm hälsar sina utländska gäster och hundratusentals turister välkomna med sexuella övergrepp.

Bronsstatyerna färdigställdes år 1897 av konstnären Jacques Foucquet. Bonnier-journalisten pekar dock på att hela centrala Stockholm nu genomgår ombyggnation och förnyelse men att ”våldtäktsstatyerna” fortfarande ”talar sitt obehagliga maktspråk”. Lindström avslutar därför sin krönika med en uppmaning till kung Carl XVI Gustaf:

Nu finns en fin möjlighet för kung Carl Gustaf att visa att han är ”för Sverige, i tiden”, genom att åter magasinera våldtäktsstatyerna.

Debatten gällande statyerna i den amerikanska södern har rasat sedan Donald Trump tillträdde som president och har även spridit sig till andra länder. Så sent som i augusti krävde The Guardians ghanansk-judiska skribent Afua Hirsch att den berömda statyn av Horatio Nelson på Trafalgar Square i London skulle rivas ned, detta eftersom han enligt skribenten är en symbol för ”vit överhöghet”.

Källor:
Tiden är inne för kungen att ta bort våldtäktsstatyerna
Toppling statues? Here’s why Nelson’s column should be next


  • Publicerad:
    2017-11-14 11:55