Stora Enso bakom massaker på flodpärlmusslor i Finland
MILJÖBROTT • Tusentals utrotningshotade flodpärlmusslor kan ha dödats vid ett skogsavverkningsområde i Suomussalmi, Finland, i en av de allvarligaste naturskyddsskandalerna i landets historia. Stora Enso utreds nu för grovt naturskyddsbrott efter att deras underleverantör misstänks ha ha korsat musslornas skyddsområde vid ån Hukkajoki.
Det var den 21 augusti som det som kallas en av de värsta naturskyddsskandalerna i Finlands historia ägde rum. Det framkom då att tusentals utrotningshotade flodpärlmusslor kan ha dödats under en skogsavverkning i Suomussalmi. Skogsbolaget Stora Enso misstänks för att ha brutit mot naturskyddslagar genom att ha korsat en å som fungerar som skyddsområde för den hotade musslan.
Katastrofen upptäcktes av en slump när biologer besökte floden Hukkajoki för att inspektera en av Finlands mest betydelsefulla populationer av flodpärlmusslor. Vid ankomsten möttes de av en syn som chockat många människor i landet – marken var uppkörd och floden skadad av en skogsmaskin som korsat vattendraget upprepade gånger. Trots varningar från biologerna om att verksamheten var olaglig, fortsatte maskinen att korsa ån. Då skogsmaskinsföraren fick en uppmaning från biologerna att inte korsa ån gav han som svar att ”du kunde nog ta av dig behån”.
— Det såg brutalt ut. Jag blev tvungen att sätta mig på en sten en stund och tänka: hur kan det här vara möjligt? Att man förstört floden så här. Körspåren var förskräckliga,” säger Eero Moilanen, naturskyddsexpert vid Forststyrelsen.
Omfattande reparationsarbete
Skadorna på ån är omfattande och det kommer ta lång tid för musslornas livsmiljö att återhämta sig. Sediment och rester från hygget har spridits upp till en kilometer nedströms, vilket allvarligt hotar livsmiljön. Flodpärlmusslan, som finns i endast cirka 150 vattendrag i Finland, är redan starkt hotad, och förstörelsen vid Hukkajoki riskerar att ytterligare decimera denna känsliga population.
Trots att Stora Enso var medveten om musslornas närvaro och hade förbundit sig att lämna en skyddszon på 50 meter vid hyggen i närheten av floder där musslorna lever, följdes dessa riktlinjer inte vid hygget i Suomussalmi. Enligt vittnesmål har endast några få träd lämnats vid flodbanken, vilket är långt ifrån tillräckligt för att skydda den sårbara flodmiljön.
Frivilliga från Stora Enso och strömvattenrestauratörer från Forststyrelsen arbetar nu intensivt för att rädda de överlevande musslorna. Sediment och slam, som hotar musslornas överlevnad, avlägsnas för hand och transporteras bort från floden. De musslor som fortfarande är vid liv men i dåligt skick flyttas till säkrare områden uppströms, i hopp om att de ska återhämta sig. Hittills har tusentals musslor flyttats till tryggare platser.
Avverkning i skyddsområden stoppas
Stora Enso har nu stoppat all skogsavverkning i närheten av känsliga miljöer och har lovat att stå för kostnaderna för förstörelsen vid Hukkajoki. Bolaget har även rapporterat om ett annat misstänkt naturskyddsbrott vid en annan flodpärlmussleflod i Finland.
Det exakta antalet musslor som dödades vid Hukkajoki kommer sannolikt aldrig att fastställas, men det rör sig om tusentals. Flodpärlmusslor kan bli över 200 år gamla, och på en kvadratmeter kan det finnas upp till tusen individer. Med en bot på nästan 600 euro per dödad mussla kan Stora Enso komma att ställas inför en enorm ekonomisk nota, som kan uppgå till miljoner euro. Flera personer är nu misstänkta för grovt naturskyddsbrott, ett brott som, om det leder till fällande dom, alltid innebär fängelsestraff.
Händelsen väntas leda till skärpta regler och bättre övervakning för att förhindra att liknande katastrofer sker i framtiden.