GLOBALISM Massmord på flodpärlmusslor i Finland, barnarbete i Pakistan, utpressning i Kina och grov rättslig korruption i Brasilien är exempel på brottslig verksamhet direkt eller indirekt begången av den multinationella skogsindustrikoncernen Stora Enso under drygt två decennier.

När tusentals flodpärlmusslor nyligen bragtes om livet av en skogsavverkningsmaskin inom ett av den globala skogsindustrikoncernens avverkningsområden, blev den lilla byn Hukkajoki i Suomissalmi brottsplats för det, som kallats det värsta miljöbrottet i Finlands historia.

Men den som botaniserar lite i ämnet upptäcker snart att detta en gång nordiska men idag multinationella företag med verksamhet i fler än fem världsdelar varit i hetluften mer än en gång förut.

Även på ett internationellt plan har bolaget genom åren – ofta genom eller med inblandning av underleverantörer eller bolag som man är delägare i – bedrivit verksamhet som man kritiserats hårt, och i vissa fall även dömts, för.

1. Barnarbete föranledde vd:ns avgång

Från 2012 härrör en rapport som bevisar att då, om inte förr, hade man på Stora Enso full kännedom om att en av bolagets underleverantörer i Pakistan använde sig av minderårig arbetskraft i vad som framstod som slavarbete. 2014 visade en TV-kanals granskningsprogram att barn fortfarande – och under vidriga förhållanden – var engagerade i insamling av returpapper från soptippar till Stora Ensos leverantör.

Skandalen fick konsekvenser:

  • Bolagets vd fick gå.
  • En annan av Stora Ensos högsta chefer avskedades.
  • En etablerad analysfirma rödlistade företaget, som även svartlistades av en svensk pensionsfond.

2. Hot och våld bakom kinesiska bönders försäljning av mark

SVT:s dokumentär Den tysta skogen från 2012 visar att det var fruktan för sina liv som drev redan misshandlade kinesiska bönder att sälja sina marker till Stora Enso, som avsåg att anlägga en 120 000 hektar stor miljöförstörande mastodontodling av eukalyptys i Guangxiprovinsen i södra Kina.

3. Rovdrift på indiska arbetare

2013 kom en rapport (på finska) från Finnwatch, enligt vilken arbetarna vid Stora Ensos fabrik Inpac Delta för svältlöner tvingades arbeta i extremt höga temperaturer bland fräna kemikalieångor utan tillgång till vare sig rent vatten eller toaletter.

4. Grov rättslig korruption och manipulation i Brasilien

Stora Ensos mäktiga, fruktade och flerfaldigt dömda brasilianska dotterbolag Veracel avslöjades 2019 i Svenska Yles program Spotlight genom en omfattande korruptionsverksamhet och ett korrupt rättsväsende ha sett till att misshandlade småbönder, som trilskats rörande villkoren för marköverlåtande, erhöll fängelsedomar på upp till arton månader.

5. Avverkning av urskog i flera länder

På senare tid har Stora Enso polisanmälts i Sverige för avverkning av skog med skyddade arter och över 300 år gamla träd. Företaget har länge från flera håll anklagats för avverkning av urskog i Finland och Karelen för 15 år sedan, medan Swedwatchs anklagelser mot skogsjätten häromåret rörde urskogsavverkning i Estland år 2002.