RECENSION Daniel Olofsson har sett den senaste filmatiseringen av en H.P. Lovecraft-novell.

Suitable Flesh är en ny skräckfilm som baseras på Howard Philip Lovecrafts utmärka science fiction/skräcknovell The Thing on the Doorstep från 1933.

Lovecraft, mest känd med sina initialer, H P, är en författare som vi på Nordfront varit inne och nosat på tidigare under ett flertal tillfällen. Bland annat som filmrecension, Veckans Låt, serietidningstips och en utsökt artikel som ställer frågan om Lovecraft egentligen är våran kille.

Jag tänkte först bara dra lite kort vad Lovecrafts mytologi och fantasivärld egentligen handlar om för er som inte är insatta innan jag berättar mer om själva novellen och filmen.

Lovecraft hade ett mycket rikt fantasiliv och skrev en stor mängd noveller och böcker som i stort sett vilar på en och samma mytologi: Att jorden beboddes av en annan ras långt innan oss människor. En äldre och mer gudomlig ras vilken var enormt ondskefull och besatt många hemska kunskaper. Denna äldre ras finns fortfarande bland oss men på en annan våglängd eller i en annan dimension och med vissa medel som exempelvis magi, matematik eller musik kan dessa onda varelser bjudas in i till oss. Om detta sker och de äldre bryter sig igenom till vår värld eller dimension uppstår alltid ondska, galenskap, mörker och död.

En Shoggoth, en av de äldre som väntar på att sprida död och galenskap i vår värld.

Vissa drar paralleller mellan Lovecrafts litterära universum och hans politiska övertygelser och jag är böjd att hålla med. Lovecraft var nämligen mer eller mindre en rasmedveten nationalsocialist och ofta är är hans litterära skapelser självklart ett allegoriskt grepp på ett framtida mardrömsscenario, må vara väldigt fantasifyllt. Och vår tids politiska och mångkulturella värld hade troligtvis fått honom att bli galen likt många av hans huvudkaraktärer.

Howard Philip Lovecraft

I novellen The Thing on the Doorstep får vi följa Daniel Upton som tvingas skjuta sin bästa vän som inte längre är samma person. I Lovecrafts skapelser kan ondskan ta olika former och det är inte bara de äldre onda gudarna man kan bjuda in i till vår värld.

Om man förstår de kosmiska hemligheterna kan man även lura döden. Uptons vän har gift sig med en mörk kvinna från den avskyvärda staden Innsmoth och hon verkar vara lite för insatt i de mörka hemligheterna. Men är det verkligen hon som besitter den kvinnliga kroppen eller är det en mörkare och ännu ondare kraft som lärt sig hemligheterna med evigt liv?

Filmen Suitable Flesh vilar väldigt mycket på The Thing on the Doorstep. Karaktärerna är kanske en aning bortblandade och den djupa vänskapen mellan upplagans huvudpersoner har bytts mot en mer sexuell karaktär men dessa mindre skiljaktigheter drar för den skull inte ner berättelsen, tvärtom.

Här får vi följa en kvinnlig psykolog som möter en vettskrämd patient som påstår att hans far försöker att ta hans kropp i besittning. När hon får bevittna patientens transformation där han till synes blir en totalt annan person väcks hennes nyfikenhet, är detta en extrem yttring av schizofreni? Snart är hon insyltad både yrkesmässigt och känslomässigt i den unge patienten och inom kort börjar hon märka att någon försöker ta hennes kropp i besittning också.

Filmen griper tag i tittaren väldigt tidigt och det byggs snabbt upp en mycket bra och spännande stämning. Vi får följa den invecklade berättelsen som Lovecraft skapade och vi får till och med se lite grann av den förskräckliga boken Necronomicon skymta förbi. Musiken hjälper till att skapa en bra och kuslig stämning och karaktärsuppbyggnaden lämnar inte mycket att önska.

Nu ska jag inte berätta så mycket mer om handlingen för det här är en film jag tycker man kan se om man har en stund över för lite förströelse. Det är sällan man ramlar över filmer där dagens uttjatade propaganda totalt lyser med sin frånvaro men här har vi en sådan. Att filmskaparen dessutom vågat sig på att göra en film baserad på en av den hemska antisemiten och rasisten H.P. Lovecraft berättelser utan att fylla filmen med mångkultur och woke-propaganda är i sig en anledning att gilla den.

Personligen är jag ganska svag för Lovecraft och det är väldigt sällan man ser filmatiseringar av hans verk som gör berättelserna rättvisa. Det har gjorts en hel del försök genom åren men de flesta träffar oftast lite fel även om filmerna i sig kan vara roande. Filmer som Dagon, Re-Animator eller Call of Cthulhu vilka träffar helt rätt växer verkligen inte på träd men Suitable Flesh kan vi lägga till på listan om ni frågar mig.

Filmen skapades av Joe Lynch, mannen bakom Wrong Turn 2 och Point Blank vilket kanske inte talar till filmens fördel. Men vi får iallafall se Hollywoodskådespelerskan Heather Graham i huvudrollen som den kvinnlige psykologen.

Graham är kanske mest känd för hennes stora filmroller i kända filmer som From Hell, Lost in Space och Baksmällan. Nu vill jag inte hålla ner den här filmen det minsta men det är alltid kul att se Hollywoodskådisar som är på dekis. Och Graham gör faktiskt en förvånansvärt bra insats i den här filmen även om den kanske hamnar något i skuggan av hennes tidigare filmer.

Heather Graham, en skådis lite på dekis?

Men det är inte bara den sönderopererade Graham som dyker upp i filmen. Bruce Davison gör också en mycket bra roll som den onde Ephraim White. Davison har varit med i nära 300 filmer och serier bland annat X-Men, Star Trek och V.

Och för er som kan era Lovecraft-filmer så får vi som grädde på moset även ett kärt återbesök. Självaste Barbara Crampton från Re-Animator och From Beyond gör en stor roll även här vilket i sig bäddar för ett högt Lovecraft-poäng. Och filmskaparen Brian Yuzna, som gjort sig känd för andra Lovecraft filmatiseringar, är också med på ett hörn vilket i sig drar upp filmens Lovecraft-poäng ytterligare.

Barbara Graham i From Beyond.

Så om ni letar efter en kuslig och mysryslig film så här på lördagskvällen så poppa en stor skål med popcorn och kryp ner under en filt och slå på Suitable Flesh. För det är sällan det kommer så här bra och underhållande filmer nu för tiden.