ANTIVIT PROPAGANDA. Den ”svensk-danska”, tillika svarta skådespelerskan Caroline Henderson ska spela vikingen Håkon Eriksson i den nya judiska tv-serien ”Vikings: Valhalla”.

T.v. Avbildning av vikingen, Håkon Eriksson. T.h. Skådespelerskan Caroline Henderson. Foton: Twitter.

Skaparna av den välkända TV-serien ”Vikings” håller på att producera en uppföljare som man kallar ”Vikings Valhalla”. Uppföljarserien kommer att utspela sig ungefär hundra år efter föregångaren, och kommer följa några av vikingatidens mest kända nordbor.

Exempelvis vikingarna Leif Eriksson, Freydis Eriksdotter och Harald Hardrada kommer att återfinnas i rollistan. En annan person som omtalas i Snorre Sturlarssons Edda, och finns i den nya tv-serien – är Håkon Eriksson Ladejarl.

Den sistnämnda föddes alldeles i slutet av 900-talet och blev under sin livstid kung över Norge och anses allmänt ha varit en skicklig krigare. Därför blev många chockade när de fick höra vem som skulle få rollen som Eriksson Ladejarl.

Det är nämligen den ”dansk-svenska”, afrikanskan Caroline Henderson som får rollen som den omtalade vikingen. Produktionen ansåg alltså att den mörka jazzsångerskan passade perfekt i rollen som denna högresta nordman.

Det är inte heller första gången Hollywood låter afrikaner eller andra rasfrämlingar gestalta europeiska hjältar på filmduken. Tidigare har afrikaner skådespelat som den nordiska guden Heimdal, den romerska kejsaren Julius Ceasar, och den finska nationalhjälten Gustaf Mannerheim, för att nämna några exempel.

Svarta som skådespelar som vita. Foto: Twitter.


  • Publicerad:
    2021-02-07 22:25