HOMOLOBBYN. Den nyutnämnde svenske kardinalen Anders Arborelius öppnade i en intervju med TV4 upp för att Katolska kyrkan kan komma att delta i Prideparader.

Kardinal Anders Arborelius, som här ses omfamna en syrisk biskop, har länge kämpat för massinvandring till Sverige och öppnar nu för att göra Katolska kyrkan i Sverige till nästa kristna samfund som faller för homolobbyns påtryckningar och går med i Prideparader.

Biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, utsågs tidigare i år som förste svensk någonsin till kardinal av påven Franciskus. I en nyligen genomförd intervju med TV4 diskuterade han bland annat utnämningen, men även den kontroversielle påven och kyrkans syn på homosexualitet.

Arborelius menade bland annat att Katolska kyrkans syn på homosexualitet står fast, men ville samtidigt betona att ”människans värdighet” är det viktiga och att kyrkan därmed ”rekommenderar” homosexuella att leva i celibat.

På fråga ifall kardinalen skulle gå i Stockholm Pride, svarade han först undvikande att han inte hade möjlighet, eftersom att han skulle åka till Finland samtidigt som homoparaden hålls. När programledarna pressade honom ifall han i annat fall skulle kunna tänka sig att deltaga i något dylikt svarade Arborelius till slut att han visst skulle kunna tänka sig att gå i ett Pridetåg.

— Om de är villiga att lyssna på vad vi har att säga om människans kallelse, förklarade kardinalen.

Vidare menade han att han inte alls stör sig på Pride.

— Jag blir inte alls så lätt provocerad, hävdade kardinalen och menade samtidigt att han är mer av en ”tillbakadragen typ” som gärna undviker ”stora folksamlingar och jippon”.

Förutom att vara den förste svenska kardinalen någonsin blev Arborelius även den första svenska katolske biskopen sedan reformationen, då han 1998 gick från att vara en helt vanlig munk till att bli biskop för Stockholms katolska stift.

Arborelius beskrivs ofta som konservativ i svensk media och har kritiserats för att svara defensivt och undvikande på frågor där Katolska kyrkans åsikter går i strid med den ”demokratiska värdegrunden”. Han har även gjort sig känd som en vurmare för massinvandring och fördömde antisemitism som ”en pest som vi alla måste bekämpa” i samband med SVT:s uppmärksammade dokumentär om det traditionella katolska prästsällskapet SSPX 2009.

Källa:
Arborelius om homosexuella: ”Vi rekommenderar celibat”


  • Publicerad:
    2017-08-04 21:00