DEKADENS Talet på den internationella kongressen av svenska fäktförbundets ordförande mottogs inte väl – han tvingades vråla fram sina hyllningar till sexuella avvikelser och chockades svårt.

När Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg på det internationella förbundets (FIE) kongress i Lausanne i november inledde sitt anförande med att lyfta frågan om ”hbtq-rättigheter” blev han effektivt nedtystad av auditoriet. Delegaterna skrek, klappade händerna och slog i borden för att överrösta honom. Temat för Drakenbergs inlägg var i själva verket ”Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024”. Förbundets vice ordförande Abdelmoneim Elhamy El Husseiny tog till orda och påminde Drakenberg om vilket sammanhang han medverkar i:

— Vi är här för att tala om sport och det har inget att göra med det som ni nu talar om. Var vänlig att sluta omedelbart! sade egyptiern, varvid applåderna kraftigt tilltog.

Drakenberg ilsknade nu till ordentligt och förklarade i höjt röstläge att han inte tänker låta sig tystas och uppmanade vice ordföranden:

— Du ska veta vem du talar med!

Den uppretade Drakenberg skrek nu fram en flera minuters hyllning till sexuella avvikelser – i en kamp mot det auditorium som försökte överrösta honom.

— Det var en hotfull känsla i luften. Efteråt undvek folk att tala med oss, kommenterar Svenska fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes i DN.

189 länder fanns representerade på kongressen. Av ljudet på videoinspelningar att döma så deltog en klar majoritet av dem i protesterna mot Drakenbergs tal. Bildmaterialet verkar dock inte kunna ge någon vägledning härvid, då största delen av auditoriet är alltför svagt belyst.

Svår chock

För statstelevisionen förklarar Drakenberg att han inte är van att bli ifrågasatt:

— Det var väldigt överraskande. Jag har aldrig sett någon bli bemött på det där sättet även om Sverige har rest obekväma frågor förr om åren också. Chockartat, säger ordföranden till SVT Sport och fortsätter:

— Och kanske det mest överraskande var att ingen, ingen från den fria världen ställer sig upp. Att klagomuren får stå oemotsagd. Det tycker jag var skrämmande.

I ett samtal med DN:s reporter visar Drakenberg dock vissa tecken på självkritik:

— Vi ska kämpa för vårt, men jag tror att vi svenskar måste ta en rejäl funderare på hur vi ska agera för att få till förändring. Åtminstone jag själv har haft en för stor tilltro till att alla innerst inne gillar demokrati, att alla tycker som vi. Jag säger inte att vi ska bli odemokratiska, men ska vi vinna över fler till vår sida måste vi ännu bättre sätta oss in i hur det är i länder från andra världsdelar.