HOMOLOBBYN. Sportvärlden fortsätter att förändras i homolobbyns anda. Det senaste påhittet är att majoriteten av Sveriges ishockeydomare bland annat ska bära regnbågsflaggan under matcherna.

Näst ut i ledet att gå homolobbyns ärenden inom sportvärlden är ishockeydomare. Det har nämligen nyligen beslutats att majoriteten av alla domare ska bära regnbågsfärgade tröjor under matcherna. Orsaken till ställningstagandet uppger Joel Hansson, som är domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet, är att man ska försöka stävja ”machokulturen” som ishockeyn påstås vara förknippad med.

— Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, säger Hansson och fortsätter:

— Kan vi som domare stå upp för det här och göra ett ställningstagande, då kommer vi att bjuda in till en diskussion och skapa tankar hos spelare, ledare och fans. Förhoppningsvis kan det bli en väckarklocka för lag, föreningar och i föräldragrupper, att man frågar sig vad man själva kan göra för att skapa en bättre och mer inkluderande miljö.

Arbetet stannar dock inte där, utan domarna ska även utbildas och utvärderas bland annat genom att delta i workshops. En av situationerna som anses behöver ses över är så kallat trashtalk.

— Linjen är ganska tydlig. Går vi över på sexistiskt, homofobiskt, etniskt eller rasistiskt trashtalk, då är det ett match penalty. Det är där vi måste vara tydliga från hockeyförbundet: det här är inget skämt, det här regelverket använder man internationellt, nationellt från U10 till SHL, säger Joel Hansson

Flertalet av landets ishockeyklubbar har redan genomgått ”förändringen”. Först ut i ledet var Kiruna IF att HBTQ-certifieras redan för tre år sedan och laget spelade då även i regnbågsfärgade matchtröjor. Likaså Örebro Hockey har anordnat Pride-tema på en av sina matcher samt ett antal hockeytränare har deltagit i diverse Pride-jippon.

Hansson uppger att reaktionerna från domarna hittills bara har varit positiva. Han tillägger dock att det viktigaste är ”vikten av att ta ställning och försöka skapa en sport där alla, oavsett omständigheter, känner sig välkomna”.

Källa:
Domarna vill ta sitt ansvar – här är symbolen som ska göra hockeyn mer inkluderande


  • Publicerad:
    2017-08-17 07:00