KYRKAN. Kristna som betalar kollekt till Svenska kyrkan riskerar att deras bidrag används till abortrådgivning, HBTQ-propaganda och kamp mot ”heteropatriarkala strukturer”.

I en intervju med den kristna tidningen Världen idag bekräftar Emilie Weiderud att pengar som Svenska kyrkan samlar in i kollekt kan gå till att uppmuntra till aborter, sprida HBTQ-propaganda samt bekämpa traditionella könsroller och naturlig sexualitet runtom i världen. Weiderud arbetar som ”Svenska kyrkans internationella avdelnings policyrådgivare inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter” men hon har bakgrund som aborträttsaktivist och ordförande i RFSU Stockholm.

På Svenska kyrkans blogg har Weiderud bland annat skrivit att det är viktigt för kyrkan att arbeta med att ”förändra de heteropatriarkala strukturer som ligger till grund för homo, trans och bifobi”.

— Kyrkan har ju väldigt mycket makt i världen. Den är en viktig del i människors liv. Det är viktigt att alla människor ska få ta del av det utbudet. Svenska kyrkan arbetar aktivt för att ingen ska kränkas på grund av sin sexuella läggning, säger Weiderud när Världen idag frågar henne om HBTQ-frågor verkligen är något som angår kyrkan.

Uppgifterna om Weiderud framkommer efter att Världen idag noterat att pengar som samlats in av Svenska kyrkan för att bekämpa barnadödlighet bland annat användes för att ge kvinnor abortrådgivning. Weiderud förnekar dock att kyrkans pengar direkt finansierar aborter, utan menar att en del pengar har gått till organisationer som ger abortrådgivning och uppmuntrar kvinnor att inte föda barn i ung ålder.

Källa:
Kollekt kan gå till abort- och hbtq-frågor


  • Publicerad:
    2017-03-22 13:10