Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ökat intresse för kyrkoval

Av Redaktionen, 2017-09-16
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Morgondagens kyrkoval verkar få ett ovanligt högt valdeltagande. Åtminstone ifall man ska gå efter antalet förtidsröster, vilka på många håll verkar ha fördubblats jämfört med valet 2013.

Under morgondagen erbjuds samtliga medlemmar i Svenska kyrkan som har fyllt 16 år att rösta i kyrkovalet, där det ska beslutas om vilka politiker som ska få bestämma över organisationen under de kommande fyra åren.

Intresset för kyrkovalet har tidigare år varit svalt. Under det senaste kyrkovalet, som hölls 2013, gick exempelvis endast 13 procent av de röstberättigade till valurnorna.

Inför morgondagens val rapporterar dock Sveriges Radio (SR) om en kraftig ökning av förtidsröster. Från flera valnämnder i olika delar av landet har man kunnat ge besked om en fördubbling i antalet jämfört med 2013.

Anki Bondesson, som är projektledare för kyrkovalet, ser positivt på det ökade intresset och tror att det är bättre kommunikation som är förklaringen.

— Jag tycker att nomineringsgrupperna har varit bättre på att informera vad de vill, mediebevakningen har varit mycket större, och Svenska kyrkan har också jobbat med en kommunikationsplan som har hållit ihop både lokalt och på nationell nivå.

LÄS ÄVEN: Homovurmande biskopar vill tysta Motståndsrörelsen

Inför kyrkovalet har det sionistiska partiet Sverigedemokraterna storsatsat, med bland annat dubbelt som många kandidater jämfört med 2013. Partiet menar att man ska ”göra upp med vänsterliberala krafter i kyrkan”. SD:s satsning har följts av uppmaningar från partiets motståndare, som menar att man måste gå att rösta för att motverka att SD får många mandat.

Bondesson erkänner också att SD:s medverkan kan ha påverkat.

— En orsak bland flera kan vara att Sverigedemokraterna finns som en valbar nomineringsgrupp, men jag tror att valdeltagandet kanske ger ett uttryck för en oro att kyrkans värdegrund ska förskjutas, säger hon till SR.

Svenska kyrkan har gjort sig känd som en mäktig organisation som propagerar för främlingsinvasionen och homolobbyn. Kyrkan håller regelbundet så kallade regnbågsmässor, särskilt under Pridefestivaler då besökare erbjuds att varva kurser och föreläsningar i snusk och dekadens med en sådan gudstjänst i någon av Svenska kyrkans lokaler.


En så kallad regnbågsmässa som hålls i Svenska kyrkans regi.

Nyligen gick Svenska kyrkans kvinnliga ärkebiskop Antje Jackelén ut i DN och krävde att Sveriges politiker lagstiftar om att kraftigt begränsa oppositionellas rätt att uttrycka sina åsikter i det offentliga rummet.

Läs mer om hur du lämnar Svenska kyrkan HÄR.

Källor:
Kraftig ökning av förtidsröstare i kyrkovalet
SD vill få inflytande över kyrkan


  • Publicerad:
    2017-09-16 15:00