INRIKES. Den politisk korrekta Svenska kyrkan har tappat så mycket medlemmar att de inte längre klarar sin ekonomi.

Under de senaste tio åren har Svenska kyrkan tappat över en miljon medlemmar. Nu börjar medlemstappet kännas i kyrkkassan och församlingar runt om i landet tvingas sälja egendom för att få ekonomin att gå ihop.

Ett av de byggnader som kyrkan nu vill sälja är prästgården i Transtrand i Dalarna. Byggnaden är byggnadsminnesmärkt och något som kyrkan ser som en unik fastighet men som man inte längre har råd att behålla.

— Vi tappar medlemmar och har inte så många kyrkobesökare men kostnaderna för våra kyrkor är fortfarande väldigt höga, säger Börje Holgersson, ordförande i Kyrkorådet.

Att kyrkan står inför en mycket dyster framtid är något som man börjat inse inom kyrkans led. Ett ökat medlemsantal är mycket osannolikt och därför är besparingar och likvidering av egendom det enda alternativet.

— Det går ju inte att öka produktionen i den här verksamheten. Det här är ett dilemma, säger Holgersson.

Försäljningen av kyrkoegendom är dock inte en långsiktigt hållbar lösning, då försäljningen av en unik byggnad såsom prästgården i Transtrand bara bringar in omkring fem miljoner kronor. Därmed är det mycket sannolikt att Svenska kyrkan i framtiden kommer få sälja av en stor del av sin egendom.

Källa:
Svenska kyrkans medlemstapp leder till dålig ekonomi


  • Publicerad:
    2018-02-13 06:00