SVERIGE. Soldatutbildningen i Sverige görs om och bli nu alltmer lik den gamla värnplikten. Bland annat så förlängs utbildningen och man ser över möjligheten av införa så kallad frivillig värnplikt.

Den gamla värnplikten i Sverige ersattes av en soldatutbildning på endast tre månader, vilket visade sig vara alldeles för kort tid. Nu görs den nya soldatutbildningen om och blir därmed alltmer lik den gamla värnplikten. En av förändringarna är att utbildningen förlängs till 11 månader.

De rekryter som utbildas nu är de första att gå den längre utbildningen. Två blivande jägarsoldater berättar om sina upplevelser på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

— Det har varit det jobbigaste jag gjort med stress och så där, men också det bästa, säger jägarsoldaten Andreas Sundin.

Den andre soldaten, Jesper Söderström, säger:

— Det känns som att allt ska gå så fort, men egentligen så är det inte så. Man stressar upp sig och gör det på ett dåligt sätt.

Försvaret har problem med att locka folk till sig. Av de 4000 som ska utbildas varje år fattas 1 500 personer, detta trots omfattande rekryteringskampanjer. En statlig utredare ser därför över möjligheten att införa så kallad frivillig värnplikt.

Källa:
Soldatutbildning förlängs


  • Publicerad:
    2016-05-25 17:10