SOG. När Israels ambassadör i programmet ”Studio ett” fick frågan om judarna själva kan ha något ansvar för att antisemitismen ökar i Europa blev det ramaskri. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden.

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman.

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman.

Den 17 februari i år gästade Israels ambassadör Isaac Bachman programmet ”Studio ett” på Sveriges radio. Bakgrunden till intervjun var att Israels president Benjamin Netanyahus uppmanat judar i Europa att flytta till Israel efter terrorattackerna i Paris och Köpenhamn.

Frågeställningen i programmet löd ifall det var tryggare för judar i Israel och när programledaren ställde frågan om judarna själva har något ansvar för den ökande antisemitismen i Europa avvisades den av ambassadören. Programmet fick stor kritik för den ställda frågan då den ansågs vara kränkande mot judarna.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden som nu har fällt programmet då man anser att det inte får ställas relevanta frågor till judiska företrädare. Anledningen ska vara att frågan var ”uppenbart kränkande”.

Nu kommer Sveriges radio att göra allt för att liknande frågor aldrig mer kommer att ställas. Detta genom att granska alla manus innan direktsändning och man har även utbildat personalen hos den judiska organisationen ”svenska kommittén mot antisemitism”.

— För oss är det naturligtvis inte alls roligt att bli fällda. Vår dåvarande chef sa att hon var förtvivlad över det som hade hänt när det hände. Det är vi fortfarande och vi ber fortfarande om ursäkt. Vi ska göra allt för att en sådan här fråga inte ställs igen, säger Michael Österlund som är tillförordnad chef för Ekot till Sveriges Radio.

Källa:
”Studio ett” fälls för kränkande fråga om judar
Granskningsnämnden fäller inslag i Studio Ett


  • Publicerad:
    2015-09-28 17:30