UKRAINA. Yuri Syrotyuk, en ledande medlem i Svoboda, har sagt att hans parti inte vill utesluta judar eller andra minoriteter från politisk makt i Ukraina. Detta rapporterar The Jewish Chronicle.

I Ukraina uppges det bo 71 000 judar. Nordfront har tidigare rapporterat att en rabbin uppmanade judarna som bor i Kiev att fly från staden.

En av ledarna för ”Högra Sektorn”, en av de oppositionella aktörerna i Ukraina, ska tidigare ha sagt att han kommer bekämpa judar, ryssar och kommunister tills han dör, vilket Nordfront skrev om i söndags.

Nationalistpartiet Svoboda, en central aktör under det fortfarande pågående upproret i Ukraina, ska dock ha en mjukare inställning i judefrågan. En ledande medlem i Svoboda, Yuri Syrotyuk, ska enligt The Jewish Chronicle ha lovat att judar är säkra i Ukraina.

— Svoboda stöder alla etniska minoriteters rätt till att delta i den politiska processen, utbildning, språk och mer… Vårt gemensamma mål är att eliminera anti-ukrainska, odemokratiska regimer, ska Syrotyuk ha sagt.

Tidigare uppges Svoboda ofta ha utmålat judar som fiender till både staten och det ukrainska folket. Svobodas ledare, Oleh Tjahnybok, hamnade 2012 på femteplatsen på Simon Wiesenthal-centrets lista över de största antisemiterna under året, men kort efter att Svoboda kom in i det ukrainska parlamentet försäkrade han upprepade gånger att hans parti inte är antisemitiskt och TJC menar att partiet numera försöker tvätta bort sin rasistiska image.

Svoboda har för närvarande 38 mandat i det ukrainska parlamentet och är tillsammans med två andra partier samt Högersektorn en av huvudaktörerna i det pågående upproret i Ukraina.

Nordfront har tidigare rapporterat att två av tre oppositionsledare förmodligen har judiskt påbrå.

Källa:
Ukranian far-right party says ‘This is a safe place for Zhids’


  • Publicerad:
    2014-02-25 15:30