Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sydafrika: Pampiga ceremonier för att hylla terroristen Winnie Mandela

Av Redaktionen, 2018-04-11
redaktionen@nordfront.se

SYDAFRIKA. Under måndagen förra veckan avled Winnie Mandela, den förre sydafrikanske presidenten Nelson Mandelas maka. Den sydafrikanska folkmordsregimen har utlyst landssorg och Winnie beskrivs som ”människorättskämpe” av judisk media, trots att hon befunnits skyldig för flertalet brott – däribland mot de mänskliga rättigheterna.

De antivita terroristerna Nelson och Winnie Mandela har nu båda lämnat jordelivet.

Den före detta ANC-ledaren och senare sydafrikanske presidenten Nelson Mandelas hustru Winnie Mandela avled under måndagen den 2 april. Med tanke på detta hyllas hon i judiskägd media, samtidigt som den sydafrikanska regimen har utlyst landssorg, som alltjämt pågår. Enligt Dagens Nyheter (DN), som beskriver Winnie som en ”människorättskämpe”, har minnesceremonierna i landet avlöst varandra alltsedan hennes död blev känd för snart två veckor sedan. Under onsdagen samlades tusentals människor på fotbollsarenan Orlando Stadium i Sowet, där Sydafrikas vicepresident David Mabuza ska ha hållit ett tal will Winnies minne.


Bilder från onsdagens storslagna ceremoni till Winnie Mandelas minne.

DN skriver:

Under en tid då nästan hela toppskiktet inom ANC befann sig antingen i exil eller i fängelse blev Winnie Mandela en förgrundsgestalt och ledarfigur för en yngre generation av främst ungdomar som rest sig mot den förhatliga apartheidregimen. Hon har på grund av sitt engagemang blivit en nationell moderfigur, även om hon var betydligt mer kontroversiell än sin exmake Nelson Mandela som var landets första demokratiskt valda president.

Med ”mer kontroversiell” syftar man förmodligen på att hon var – om möjligt – än mer antivit och blodtörstig än sin make. Under tiden i opposition blev hon känd för sin våldsamma retorik, då hon öppet förespråkande mord på vita. Detta bland annat genom en mycket grym metod kallad ”necklacing”, som innebär att man avrättar någon genom att träda ett gummidäck fullt med bensin runt bröstet och upp till halsen på offret och sedan tända på. Det hävdas att det tar upp till 20 minuter innan offret dör.

I januari 1989 blev Winnie Mandela anklagad av sin livvakt, Jerry Richardson, för att ha beordrat honom att kidnappa och döda en påstådd informatör, 14-årige ANC-aktivisten James Seipei (också känd som Stompi Moeketsi), tillsammans med tre andra ungdomar på Winnies bakgård i Soweto. Hon påstod att pojkarna blivit sexuellt utnyttjade av pastorn Paul Verryn och att detta var anledningen till att de kidnappades. De fyra pojkarna blev slagna vid Winnies bakgård för att få dem att erkänna att ha haft sex med pastorn. 14-årige Seipei anklagades för att vara en angivare, och hans kropp hittades senare i ett fält med sticksår i halsen den 6 januari 1989.

Winne Mandela befanns skyldig och dömdes år 1991 till sex års fängelse, men domen överklagades och kom senare att minskas till böter.

Ett år senare blev Winnie Mandela anklagad för ett ytterligare mord. Den här gången på en nära vän till familjen, Dr. Abu-Baker Asvat som hade undersökt Seipeii vid Mandelas hus. Hon sades ha betalat motsvarande 8 000 dollar i syfte att tysta honom, men utredningen lades ner då vittnen dragit tillbaka sina vittnesmål.

När den sydafrikanska Sanningskommissionen år 1998 granskade Mandela skrev den i rapporten att”Winnie Madikizela Mandela var politiskt och moraliskt skyldig till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna” och att hon ”var ansvarig, genom försummelse, för att ha begått grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna”. Totalt granskades hon för 18 grova brott, däribland åtta mord. Minst fem mord uppgavs av de inblandade ha utförts på Winnies order.

I april 2003 befanns hon skyldig i 43 fall av bedrägeri och 25 fall av stöld. Hon dömdes till fem års fängelse. I juli 2004, kom överklagandet till en högre domstol i Pretoria. Domen uppgav att ”de brott inte har begåtts med personlig vinning som syfte”. Domaren gav villkorlig dom för stöld, men biföll bedrägerier, och minskade straffet till fängelse i tre år och sex månader.

Kort efter domstolsprocessen sade hon upp alla ledande positioner inom ANC, men återvände till politiken igen 2007.

Den regimpåkallade landssorgen kommer att ta slut tidigast efter lördagen, då Winnie Mandela kommer att förlänas en statsbegravning med pompa och ståt.

Winnie Mandela blev 81 år gammal.

Artikeln bygger delvis på en Dagens datum-artikel vid namn ”Winnie Mandela – kidnappare, bedragare och rasist”.


  • Publicerad:
    2018-04-11 22:15