SYDAFRIKA. VBS Mutual Bank, hyllad som den första sydafrikanska banken helt ägd och skött av svarta afrikaner, har kollapsat efter plundring inifrån.


Tshifhiwa Matodzi, Robert Madzonga och Floyd Shivambu.

VBS Mutual Bank är den bank som hyllats för att vara den första sydafrikanska banken som helt ägs och styrs av svarta afrikaner.

Nu har banken kollapsat efter att dess ägare stal pengarna och mutat regeringen och tjänstemän på lokala myndigheter att deponera pengar i operationen.

Brottsligheten har uppdagats av Sydafrikas reservbank (SARB).

Enligt en officiell rapport från SARB har VBS afrikanska ägare ”stoppat undan nästan två miljarder rand” (över en miljard kronor) i vad reservbanken kallar ”ett enda kriminellt projekt”.

VBS börsnoterades år 2017. Tidigt 2018 stötte banken på det som i medierna kallades ”likviditetsproblem”. Därför placerades banken under godmanskap i mars.

Enligt rapporten har 1 894 923 674 rand transfererats från banken mellan den 15 mars 2015 och 17 juni 2018 till 53 individer, alla svarta. Bankchefen Tshifhiwa Matodzi stal åt sig själv motsvarande över 194 miljoner kronor av det totala beloppet. Det var han som tillsammans med sin kumpan Robert Madzonga genomförde plundringen.

Brian Shivambu som är yngre bror till den anti-vita politiska ekonomiska frihetskämpen Floyd Shivambu som av ”rättviseskäl” kämpar för konfiskering av vitas mark och egendom utan kompensation, mottog motsvarande över nio miljoner kronor från de stulna bankpengarna.

”Bör åtalas”
SARB har rekommenderat att de 53 personerna som har tagit emot stulna pengar från banken ska åtalas och hållas ansvariga för att bankens ekonomi imploderade tidigare i år. Det handlar om bankcheferna och deras medarbetare, aktieägande chefer, politiker och deras släktingar och revisorer som har godkänt bankens bedrägliga finansstölder.

Utöver själva plundringen har personal inom VBS manipulerat sina banksystem för att kunna skapa fiktiva insättningar för bankens största aktieägare, Vele Investments, deras associerade och relaterade bolag, samt raderat Veles övertrasserade konton och därmed tillhörande skulder till ett totalvärde om hundratals miljoner rand.

”Brottslingarna och deras medarbetare började ’shoppa loss något enormt’ på bekostnad av VBS sparare”, står det i rapporten.

Den internationella revisionsbyrån KPMG har varit partner med VBS revisor Sipho Malaba och har därmed också drabbats av VBS organisarade brottslighet. Malaba har godkänt bankens bokslut och rapporter till reservbanken.

Enligt SARB finns inga utsikter att rädda banken.

”Det finns knappast någon person bland bankens ansvariga personal som inte på ett eller annat sätt är medbrottsling”, skriver SARB i sin rapport.

Källa:
South Africa: “First Black Bank” Collapses after Being Looted by Owners


  • Publicerad:
    2018-11-10 19:35