USA. Under lördagen blev 20 personer ihjälskjutna när en man öppnade eld i vid ett köpcenter El Paso i södra Texas. En 21-årig man ska vara gripen och enligt uppgifter misstänker FBI ett ”hatbrottsmotiv” och utreder dådet som inhemsk terrorism.

På en parkeringsplats utanför Walmart i staden El Paso, nära gränsen mellan USA och Mexiko, ska en man beväpnad med automatvapen plötsligt ha öppnat eld på lördagen. Sedan ska han ha fortsatt in i varuhuset där han lyckades döda 20 personer och skada 26 innan han slutligen kunde gripas. Gripandet ska enligt uppgifter från polisen ha skett odramatiskt.


Filmklipp från händelsen.

Aftonbladet skriver att många av de skadade vårdas på sjukhus med livshotande skador, den yngsta endast två år gammal och den äldsta 82 år.

Den gripne sägs vara 21-årige Patrick Crusius från Allen utanför Dallas, vilket ligger tio timmar med bil från El Paso. Crusius ska ha lämnat efter sig ett manifest, med referenser kring massinvandring, latinamerikaner och Donald Trump. FBI utreder därmed ärendet utifrån ”hatbrottsmotiv” och ”inhemsk terrorism”.

— Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott. Men vi måste säkra att det verkligen var ett manifest skrivet av den här personen, säger Greg Allen, polischef i El Paso, på en presskonferens.

Strax innan attacken ska Crusius också ha postat en bild på Facebook med vapen som formar ordet ”Trump”:

Bild som sägs ha postats på den misstänkte Patrick Crusius Facebooksida strax innan dådet.

 

Under natten mot söndagen, svensk tid, twittrade Trump om händelsen:

El Paso-polisens presstalesman Robert Gomez beskriver brottsplatsen som ”det mest traumatiska jag upplevt”.

— Utredarna gör sitt allra bästa för att slutföra utredningen ordentligt med den respekt och värdighet som offren förtjänar, säger han.

På Twitter skyller vänsterliberaler händelsen på Donald Trump och den ”ökande rasismen” i samhället. Beto O’Rourke, som aspirerar på att bli Demokraternas kandidat i det uppkommande amerikanske presidentvalet, befann sig i El Paso för kampanjarbete under helgen. Han passar på att ge en ordentlig känga åt Trump med tanke på skjutningen.

— Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger O’Rourke och fortsätter:

– Han [Donald Trump] är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

Källor:
Masskjutning i El Paso – 20 döda
Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker


  • Publicerad:
    2019-08-04 15:17