ANTIRASISM Just nu protesterar många sydkoreaner mot att landets regering vill stoppa ätandet av hundar. Men detta är inget som kändiskoreanen Tobias Hübinette vill kännas vid.

Som Nordfront rapporterade under söndagen har Sydkoreas regering beslutat att ”fasa ut” hundätandet i landet, som är en sedan länge etablerad sed på den koreanska halvön. Under en treårsperiod med start från årets slut kommer man stegvis att införa nya lagar, med ett totalförbud mot hundätande från och med 2027.

Även om undersökningar visat att 86 procent av sydkoreanerna inte äter hundkött och att 57 procent är för ett totalförbud mot näringen finns det sydkoreaner som inte är beredda att ge upp hundätandet. Den nationalistiske förläggaren Daniel Friberg har på X uppmärksammat protester i Sydkorea mot den planerade ”utfasningen”.

Friberg ber också forskaren, antirasisten och kändiskoreanen Tobias Hübinette att kommentera saken, vilket Hübinette faktiskt svarar på – om än med att han inte har någon kommentar.

På direkt fråga bedyrar Hübinette också att han ”äter inte hund och har aldrig gjort det och vill inte göra det”. Hübinette har dock tidigare hyllat Sydkorea och beskrivit att han som korean trivs betydligt bättre där än i Sverige.

Tobias Hübinette är en veteran i den vänsterextrema rörelsen i Sverige. Han grundade Expo i samarbete med AFA och Steig Larsson, även om Expo idag försöker påstå att det bara var Stieg Larsson som bildade den så kallade stiftelsen i mitten av 1990-talet.

Året efter att Hübinette grundat Expo skrev han en numera ökänd artikel i tidningen Creol om hur mycket han hatar den vita rasen och önskar dess undergång.

Att känna eller till och med tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”, skrev Hübinette.

Sedan dess har han skolat om till akademiker och undervisar bland annat i kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige” på Karlstad universitet. I höstas tvingades dock Hübinette sjukskriva sig då en meningsmotståndare antagits till kursen.