KARLSTAD Efter att det står klart att alternativmediejournalisten Christian Peterson ska gå kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige” på Karlstad universitet har läraren Tobias Hübinette sjukskrivit sig. Samtidigt har hälften av kursdeltagarna hoppat av.

Expo-grundaren Tobias Hübinette arbetar sedan en tid tillbaka på Karlstad universitet där han bland annat är ansvarig för kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige”. Tidigare i år meddelade Christian Peterson från Exakt24 att han antagits till kursen och att han skulle dokumentera sin tid som Hübinettes elev som ett led i ett större reportage om AFA-veteranen.

Men nu står det klart att både Hübinette själv samt hälften av kursdeltagarna lämnat kursen på grund av Peterson. Enligt DN har Hübinette sjukskrivit sig för att slippa möta journalisten. Dessutom har universitetet tillsatt en ny kursansvarig.

— Christian beter sig hotfullt, trakasserande och totalt gränslöst, påstår Hübinette i en kommentar till DN.

DN citerar ett mejl från Andreas Nyström, prefekt vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur vid Karlstad universitet, som gått ut till flera anställda på lärosätet:

Som många av er känner till har vi en komplicerad situation på kursen IKGA29 Interkultur: Ras och vithet i Sverige, där en högerkonservativ och nationalistisk nätprofil är student. Nätprofilen har valt att gå kursen för att – som han själv säger – granska den och även läraren (Tobias Hübinette). Målet är någon form av dokumentär/nätvideo om Tobias och om kursen. Nätprofilen är mycket aktiv i sociala medier där han skriver nedsättande om kursen, kursens studenter och om Tobias.

Förutom att tillsätta en ny kursansvarig har man ställt in de digitala föreläsningar som vanligtvis är grundstommen i Hübinettes kurs. Enligt DN har kursen gjorts om till ”en ren läskurs” där studenterna läser på egen hand.

— Det är olyckligt och ledsamt. Den här kursen är ju väldigt kopplad till Tobias och hans kompetens. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte blir sämre utan föreläsningar, säger Andreas Nyström till tidningen.

Via sin Telegramkanal har Peterson meddelat att han tänker fortsätta läsa kursen även om Hübinette är sjukskriven och att har för avsikt att anmäla sig till alla framtida kursen som AFA-veteranen ger. Peterson har också i dagarna lanserat en podd där han i första avsnittet diskuterar just Hübinette.