USA. Donald Trump har beskrivit länder som Haiti, El Salvador och delar av Afrikas kontinent som ”skithålsländer”. Detta skedde under ett möte med migrationslagstiftare den 12 januari.

Lagstiftarna vill ha en överskridande tvåpartilösning som i praktiken innebär att Demokraterna och Republikanerna ska komma överens om att icke-vita ekonomiska migranter ska få stanna i USA. Tidigare i veckan meddelade Vita huset att de dragit tillbaka tillståndet från cirka 200 000 invandrare från Salvador att bo i USA. I november 2017 återkallades liknande tillstånd för knappt 60 000 haitier.

Amerikanska regeringar har tidigare slentrianmässigt förlängt uppehållstillstånd för ”migranter” från ”vissa länder” som är utsatta för olika former av katastrofer. I El Salvador handlade det om inbördeskrig. I Haiti var det en jordbävning.

Enligt Washington Post frågade Donald Trump retoriskt ”Varför måste alla dessa människor från skithålsländer komma hit?” och ansåg att USA istället ska ta in fler [vita] invandrare från till exempel Norge. Kritiken mot Trump för hans ordval har varit hård. Vita huset presstalesman meddelade pressen att Trump försvarar sin migrationspolitik med att han stödjer det amerikanska folket.

— Liksom andra nationer som har en meritbaserat invandrarpolicy, kämpar Trump för permanenta lösningar som kan stärka vårt land. Det gör han genom att välkomna sådana människor som kan bidra till vårt samhälle. Trump kommer alltid att avslå tillfälliga, svaga och farliga övergångslösningar som hotar hårt arbetande amerikaners liv, och begränsa möjligheterna för ekonomiska migranter att genom att på juridiska vägar ta sig in i USA, sade presstalesmannen.

De flesta av de stora judiska tidningarna uppehåller sig primärt vid Trumps odiplomatiska sätt att uttrycka sig men undviker i stort sakfrågan. Den diskussionen verkar de spara till ett strategiskt sett mer lämpligt tillfälle. För att påminna läsarna om Tumps dåliga karaktär nämner de ett uttalande som New York Times påstår att han sa tre veckor tidigare om att ”alla haitier har AIDS”. Vita huset har dock förnekat att Trump ska ha sagt det. Ändå är det fortfarande en visa i judisk press.

Källor:
Trump derides protections for immigrants from ‘shithole’ countries
President Trump Called El Salvador, Haiti ’Shithole Countries’: Report
White House Denies President Trump’s Alleged Remarks About Haitian, Nigerian Immigrants


  • Publicerad:
    2018-01-12 13:35